Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

25. 04. 2007

TELEVIZIJE NA ISPITU

NOVI SAD, 25.04.2007. (Dnevnik) - Juče su u Novom Sadu započeli javni razgovori s emiterima koji su se prijavili za emitovanje radijskog programa na području Vojvodine, kao i za regionalno medijsko pokrivanje radijskim i TV signalom u osam regiona u Republici. 

Članovi Saveta Republičke radio-difuzne agencije (RRA) će u naredna tri dana u Novom Sadu razgovarati s predstavnicima osam televizijskih i 30 radio-stanica koje su konkurisale za dozvole za regionalno pokrivanje, kao i dve radio-stanice koje su se prijavile za dozvolu za pokrajinskog emitera.

Za pokrajinsko pokrivanje radijskim signalom prijavile su se dve medijske kuće: Radio "B-tim" i "As radio". Članovi Saveta RRA Radiju "B-tim" su zamerili što nema definisanu programsku koncepciju kojom bi trebalo da zadovolji potrebe oko dva miliona slušalaca u Vojvodini i od predstavnika ovog radija tražili uveravanja da će u roku od 90 dana moći programski, tehnički, tehnološki i kadrovski, ali i finansijski, da se osposobe da zadovolje sve konkursom predviđene obaveze kada program počne da se emituje, ukoliko im dozvola bude dodeljena.

Predstavnici "AS radija" su naveli da postoje već sedam godina i da nemaju informativni program, ali da će ga uvesti ukoliko dobiju licencu.

Za jedan od pokrajinskih regiona emitovanja konkurisao je i vršački TV "Banat", kojem su članovi Saveta RRA-e skrenuli pažnju da Fondacija "Hemofarm" u ovom mediju ima oko 97 odsto vlasničkog udela, ali pri tom i s oko 20 odsto vlasništva učestvuje u TV "Avala", koja je već dobila nacionalnu licencu, što zakonski nije dozvoljeno.

Takođe im je predočeno i da je sporno vlasničko učešće JAT-a (2,67 odsto), koji je javno preduzeće, što je suprotno zakonskoj regulativi, te im je naloženo da u što kraćem roku otklone te nepravilnosti.

Glavna i odgovorna urednica RTV Pančevo Nevena Simendić navela je da je već sada celokupan program ove televizije sačinjen po regionalnoj koncepciji, ali su članovi Saveta upozorili na to da do kraja godine ova televizija mora biti privatizovana jer će im, u suprotnom, ukoliko dobiju dozvolu, posle tog roka ona biti oduzeta.

Zrenjaninska privatna televizija "Santos", koja se emituje od 1999. godine, konkurisala je za regionalno pokrivanje teritorije srednjeg Banata. Od 2003. godine ima namenski građenu poslovnu zgradu, i, ukoliko dobije licencu, s obzirom na to da frekventnim planom nisu predviđene lokalne radijske i TV stanice, to bi bila jedina medijska kuća u ovom regionu. Ova televizija emituje program na srpskom i mađarskom jeziku, informativne emisije se "prevode" i za lica s oštećenim sluhom, i ima razvijenu dopisničku mrežu u regionu za koji je konkurisala za licencu.

TV "Panonija" je, nakon odbijanja pokrajinske TV licence, ovaj put konkurisala za regionalno pokrivanje u Vojvodini, a glavni i odgovorni urednik Dejan Suvajdžić je naveo da odnedavno njihov program može da se prati i preko satelita i kablovskih emitera u širem području, da su oformili sportsku redakciju, da je u začetku kulturno-zabavni program, da su proširili mrežu dopisnika i saradnika i da su uveli i nove sadržaje, namenjene brojnim nacionalnim manjinama u Vojvodini.

Osnivač i vlasnik TV "Palma" Miodrag Vujović je, predstavljajući svoju televiziju, naveo da je to prva privatna TV kuća na ovim prostorima (od 1996. godine) i da je prošla kroz težak period jer su joj više puta gasili predajnik na Mišeluku, koji je potom u bombardovanju NATO-a srušen. Vujović je naveo da su "političari i politika kojoj nismo želeli da služimo učinili sve da unište ovu TV stanicu", a da potom "RRA svojim odlukama nije dozvolio da se oni dalje razvijaju".

On je naveo da su opstali i pored svih teškoća i da imaju programsku šemu sa svim programskim sadržajima, ali da ispunjavanje zadate šeme košta, te oni emituju program spram svojih sadašnjih mogućnosti (spotove i SMS-poruke).

Vlasnik, direktor i glavni i odgovorni urednik TV "Jesenjin" Zoran Ćirić je naveo da je ovo komercijalna televizija koja izdržava 30 porodica i da je "adut" njihovog programa poljoprivredna emisija. Članovi Saveta su zamerili što među zaposlenima nema nijednog novinara i što se programska šema u satnici ne poklapa s dužinom emisija.

Sremska TV iz Šida je jedini kandidat za regionalno pokrivanje Srema TV-signalom i sedma je po gledanosti u ovom delu Pokrajine. Kako su naveli predstavnici ove televizije, ona programom i sadržajima pokriva sedam opština, gde imaju svoje dopisničke studije s dvosmernim vezama, te da tako koncipirani programi zadovoljavaju potrebe građana ovog regiona.

Radio Kikinda, koja je još uvek u sastavu Javnog preduzeća "Informativni centar Kikinda", moraće do kraja godine da se privatizuje ukoliko želi da dobije i zadrži licencu za radijski program, koji sada svakodnavno emituje, osim na srpskom, i na mađarskom i romskom jeziku.

Članovima saveta RRA tokom jučašnjeg razgovora predstavili su se još i "Kum radio" i "VK-radio" iz Kikinde.

Nakon razgovora u Novom Sadu, kako je najavljeno, uslediće sastanci s predstavnicima emitera u Kragujevcu, Valjevu i Novom Pazaru.

"Sanju tigricu" štiti ugovor

Predstavnici novosadske TV "Most" su naveli da ova televizija ima celodnevni program i u emisijama zastupljene sve programske sadržaje. Glavni i odgovorni urednik Dragan Đukanović je naveo da TV "Most" ima dve trećine programa iz sopstvene produkcije, a svega trećina je stranih programa.

Članovi Saveta su konstatovali da je vlasnik ove televizije promenjen (sada su to Velimir i Nada Bajatović, roditelji bivšeg vlasnika Dušana Bajatovića), ali i da se, i pored preporuke ovog Saveta od pre dva meseca, u večernjim satima i dalje emituju "tarot" i striptiz programi "Sanje tigrice i njenih drugarica" koji se kose za Zakonom o radiodifuziji.

Članovi Saveta su insistirali na tome da se ovi sadržaji izbace iz programske šeme, iako su u konkursnoj dokumentaciji u programskoj šemi oni navedeni kao standardne emisije u večernjim satima. Članovi saveta su tražili uveravanja da će ove nedozvoljene emisije biti ukinute, a predstavnici TV "Most" su naveli da će to učiniti, ali da ih ugovori još uvek obavezuju da ih emituju.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs