Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

03. 09. 2011

OBELEŽENA 20. GODIŠNJICA „PROZORA”

Novi Sad, 03.09.2011. (Dnevnik) - Dvadeseta godišnjica „Prozora" obeležena je sinoć na terasi Nezavisnog društva novinara Vojvodine u 19.30 časova. Pre dve decenije počeo je ovaj najduži i najmasovniji protest u istoriji srpskog novinarstva protiv gušenja slobode javne reči.
Urednik ovog alternativnog dnevnika 1991. godine, koji se održavao u isto vreme kada i onaj na televizijskom programu, Milorad Isakov istakao je kako u početku nije bilo mnogo ljudi, da bi se posle broj novosađana koji je slušao program „prozora" ustalio na više od hiljadu.

- Pritisaka je bilo sa raznih strana i pola prisutnih bili su policajci, dok su nam majstori sa krova susedne zgrade ometali govore. Čuvali smo mentalno zdravlje ljudi, mada se nije mnogo stvari promenilo. Kada bismo gledali današnje medije, ustanovili bismo da i dalje pričaju kako je sve u redu, iako to nije tako. U današnje vreme nije dovoljan jedan prozor nego nešto novo, recimo internet koji ima više sloboda - rekao je Isakov.

Novinarka Marina Fratucan, koja je pre dve decenije kao reporter sa terena opisivala šta se zapravo događa, istakla je kako je vreme drugačije i nije više ratno okruženje, pa mladi moraju da nađu novi način kako da se izbore se cenzurom. Posle Fratucanove na terasi su se pojavili fotoreporter „Dnevnika" Branko Lučić, jedini koji je zabeležio ove događaje, zatim Tibor Varadi, Mihal Ramač, Vojin Dimitrijević, Dragoslav Petrović, Mikloš Biro, Robert Čoban, Jan Briza, Dinko Gruhonjić, a pročitana je i poruka Lasla Vegela.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs