Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

17. 09. 2011

NOVI MEDIJI NE MOGU DA UGASE NOVINE I RADIO

Stiv Herman, glavni urednik BBC online

Beograd, 17.09.2011. (Blic) - Mobilni sajtovi, onlajn verzije novina i društvene mreže - neće izbrisati tradicionalne medije. I dalje ćemo čitati novine, slušati vesti na radiju i gledati ključne emisije na TV. Novi mediji će dopunjavati tradicionalne medijske forme, ali ih neće zameniti - kaže Stiv Herman, glavni urednik BBC Nenjs vebsajta, koji ce 28. septembra govoriti na regionalnom Nenj Media Summitu u organizaciji ABC Srbije BBC je jedan od najvećih informacionih sistema u svetu. Kako uspevate da izbegnete međusobnu konkurenciju?

Dosta smo radili na smanjivanju internog rivaliteta. Insistiramo da različiti delovi BBC Nenjsa sarađuju i dele priče i informacije jer je to na kraju bolje za publiku. Sa digitalnim i on-demand platformama, skrivanje dobrog sadržaja postaje besmisleno. Izazov za mene, kao urednika sajta, jeste da obezbedim zajednički rad sa TV i radio timovima, kako bismo dobili ono najbolje za naše digitalne platforme.

Koliko su mobilne platforme proširile uticaj BBC vebsajta i koje će tehnološke opcije ubuduće širiti uticaj veba?

Mobilne platforme su svakako velika prilika za provajdere digitalnih vesti jer mobilni uređaji dozvoljavaju neposredniji pristup korisnicima. Mobilni telefon je uvek kod vas, pa je idealan za prijem najnovijih vesti. To je sve bitnija platforma za društvene medije, gde ljudi dele vesti i informacije.

Ali, i veoma bitan kanal kroz koji nam korisnici pošalju informacije kada dođu do neke zanimljive vesti. Mobilna tehnologija je trenutno jedan od naših najvećih prioriteta u oblasti razvoja. Kakva su iskustva sa digitalnom tehnologijom u medijima? U celini veoma pozitivna, jer nam nudi velike mogućnosti u širenju distribucije sadržaja različitim ciljnim grupama i na različite načine.
Treba reći da nije laka ta preorijentacija sa postojećih na nove tehnologije. Ali mi to jednostavno moramo da uradimo.
Britanija se u jednom može porediti sa našim regionom, gde postoje zasebne države, sa sličnim jezikom. Kako rešavate pitanje zajedničkih i pojedinačnih interesovanja Škota, Velšana, Engleza i Severne Irske?

Jedna od prednosti onlajn medija jeste lako prilagođavanje lokalnim potrebama. Vesti za njih proizvodimo u centrima u tim zemljama. Nacionalna BBC mreža pokriva priče relevantne za čitavu Britaniju i svet.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs