Home  /  Medijska scena  /  Istraživanja

26. 09. 2007

RADNO PRAVO I MEDIJI

Većina novinara u Srbiji je nezadovoljna svojim socio-ekonomskim položajem, slabim sprovođenjem zakona i sankcija, kao i učestalošću kojom vlasnici i poslodavci u medijskoj industriji krše njihova osnovna prava u oblasti radnih odnosa. Najugroženija kategorija su mladi novinari, honorarni saradnici s višegodišnjim stažom i malobrojni frilenseri. Podeljeni po pripadnosti novinarskom udruženju i sindikatu, novinari ne uspevaju da aktivnije učestvuju u zaštiti svojih radnih prava, a često su i neinformisani šta sve ta prava obuhvataju - ovo su samo neki od rezultata istraživanja “Radno pravo i mediji“, koje je Medija centar sproveo u saradnji sa Centrom za nezavisno novinarstvo iz Moldavije.

Istraživanje je deo regionalnog projekta i sprovedeno je u 11 zemalja članica SEENPM mreže (The South East European Network for Professionalization of the Media).

Istraživački timovi iz regiona su simultano analizirali regulative u ovoj oblasti, odstupanja od EU standarda i kroz ankete i intervjue sa zaposlenima u medijima, identifikovali ključne problema i zloupotrebe radnog prava.

Autori izveštaja za Srbiju su Lidija Kujundžić i Dejan Kožul.

Finalna publikacija koja sadrži izveštaje iz svih 11 zemalja u regionu biće uskoro objavljena na sajtu moldavskog Centra za nezavisno novinarstvo: http://www.ijc.md/eng/index.php?option=com_content&task=view&id=157&Itemid=49.

Preuzmite izveštaj

Radno pravo i mediji

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs