Home  /  Medijska scena  /  Istraživanja

31. 01. 2014

Mediji izveštavaju nekritički

Beograd, 31.1.2014 (FoNet) -Prilikom izveštavanja o borbi protiv korupcije, mediji postupaju nekritički i bez analitičnosti, dajući bezuslovnu podršku prvom potpredsedniku Vlade Aleksandru Vučiću i postupcima državnih organa, ocenio je danas glavni analitičar nevladine organizacije Biro za društvena istraživanja (BIRODI) Zoran Gavrilović.
 

Predstavljajući rezultate posmatranja izveštavanja medija o borbi protiv korupcije u novembru i decembru prošle godine, on je istakao da mediji ne bi trebalo, kao što su sada, da budu prenosioci dobrih vesti i deo kampanje i promocije. Jako je loše za integritet borbe protiv korupcije da vladajuća stranka ima značajno više medijskog prostora od Agencije za borbu protiv korupcije i tužilaštva, koji su zapostavljeni, upozorio je Gavrilović.

On je ukazao na činjenicu da Vučić i u štampanim medijima i na televizijama, koje su analizirane, ima 95 odsto podrške u tekstovima i emisijama, bilo da priča ili da ga drugi hvale. To, naglasio je Gavrilović, nije dobro, jer pojedince i tela koji se bore protiv korupcije javnost mora da sagledava i kritički i analitički, tako će više doprineti toj borbi.

Kako je istakao, analiza izveštavanja medija pokazala je da su oni "pratilja vlasti" u borbi protiv korupcije, "a kad ste pratilja vlasti, niste subjekt nego objekt".

Gavrilović je ocenio da je loše i to što su mediji prihvatili tezu da su završena 24 slučaja spornih privatizacija, iako je to pod znakom pitanja, jer nigde u tim predmetima nema odgovornih predstavnika države. On je kao primer naveo privatizacije C-marketa, Veterinarskog zavoda Zemun i izvoza "prepakovanog" šećera u Evropsku Uniju, gde se ni jedan od medija nije zapitao ko je iz države odgovoran za te malverzacije.

Monitoring BIRODI o izveštavanju medija o borbi protiv korupcije pokazao je da je u novembru i decembru smanjen broj "neimenovanih izvora", kao i slučajeva kršenja pretpostavke nevinosti, što je pozitivno. 

Najviše senzacionalističkih priloga imali su dnevni listovi Kurir i Informer, kao i televizija Pink, a najmanje Politika i Radiotelevizija Srbije. 

Gavrilović je naveo i da je televizija B92 jedan od retkih medija gde je Srpska napredna stranka dominantno predstavljena kao pozitivan akter u borbi protiv korupcije.

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs