Home  /  Članovi  /  Punopravni članovi  /  RTV  /  RTV Pančevo, Pančevo

 Radio Pančevo

FM 92,1 MHz
AM 1584 KHz

Žarka Zrenjanina 1
13 000 Pančevo
013/ 351 351
351 352
351 353
342 887

TV Pančevo

UHF 37

Trg Kralja Petra I 8
13 000 Pančevo
tel./fax: 013/ 318 492

radiopancevo@yahoo.com

 

 

 

 

tvpancevo@yahoo.co.uk

www.rtvpancevo.rs

 

Kada je osnovan aprila 1980, Radio Pančevo je pripremao samo 4 sata lokalnog programa dnevno. Onda se u Srbiji "desio narod" i ovaj radio je to direktno prenosio.

Krajem 80-ih Radio Pančevo je počeo da prati zbivanja u Jugoslaviji koja se raspadala. U tom ciklusu emisija gostovalo je više od 200 intelektualaca, političara, umetnika...

Reporteri Radio Pančeva bili su na licu mesta marta 1991. za vreme velikih opozicionih desavanja u Beogradu.

Kada je zaratilo u Bosni, ovaj radio je takođe bio svedok zbivanja. Zbog jasnog antiratnog stava u uređivačkoj politici, u jesen 1992. godine smenjen je urednički kolegijum sa Ofelijom Backović na čelu, "kriv" za profesionalni odnos prema događajima. Kada je ista vlast na silu sprovela transformaciju pretvorivši Radio Pančevo u javno preduzeće pod kontrolom lokalne vlasti usledio je, za ovdašnje prilike, najduži medijski štrajk od 6 meseci. Završio je neuspehom - ukraden je predajnik, vlasti su ispunile svoju želju a najveći deo ekipe otišao je iz ovog radija u potrazi za radnim mestom koje neće tražiti kompromis sa novinarskom profesijom.

Radio Pančevo je sledeće 4 godine služio kao propagandno sredstvo SPS-a.

Priznavanje rezultata izbora, posle 3 meseca svakodnevnih protesta, podrazumevalo je, pored konstituisanja vlasti koalicije "Zajedno", ponovno uspostavljanje profesionalnih standarda u Radio Pančevu.
U radio se vratila Ofelija Backović kao direktor i glavni i odgovorni urednik. Programski koncept je proširen na izveštavanje iz cele zemlje.
To se pokazalo naročito važnim u vreme NATO bombardovanja Jugoslavije 1999. godine. Posle zatvaranja beogradskog Radija B92, samo nedelju dana od kada su pale prve bombe,

Radio Pančevo je postao najslušaniji u glavnom gradu. Za ovakav uspeh presudan je profesionalni odnos - pre svega proverene informacije kakve su u ovakvim okolnostima najvažnije, bez primesa senzacionalizma.

Pored informativnog programa, bila je važna i smirujuća muzička matrica koja je dobila visoku ocenu ne samo slušalaca nego i stručnog tima pedagoga i psihologa.

Za vreme bombardovanja emitovano je 2140 sati različitih instrumentala. Režim je upamtio i nije oprostio ovaj uspeh.
U maju 2000. sa Milića brda ukraden je predajnik Radio Pančeva pomoću koga je signal stizao i do Beograđana. Upornost rukovodstva ispoljena u vidu poseta i slanja dopisa nadležnima - od policije do nadležnih državnih organa, uključujući i sud - nije se isplatila.

"Slučaj predajnik" najizrazitiji je primer represije vlasti nad Radio Pančevom, ali nije jedini. Posle izbora novog uređivačkog tima 1997. U Radio Pančevu su se smenjivale sve moguće inspekcije tražeći razlog da kazne ili obezvrede rad ove medijske kuće: finansijska policija, kontrolori Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje i Zavoda za obračun i plaćanje, inspektori Policije za privredni kriminal, carinici, jednom čak i inspektor za ekologiju...

Bez obzira na brojne primere "funkcionisanja pravne države", nikada, recimo, nije rasvetljeno ko je podmetnuo požar u kancelariji direktorke Ofelije Backović.

Koliko je državi važna legalizacija najbolje pokazuje slučaj sa frekvencijama ovog radija. Nadležno Savezno ministarstvo telekomunikacija ignorisalo je zahtev za produženje roka dozvole za emitovanje na srednjim talasima ali je uredno poslalo račun za nadoknadu korišćenja UKT frekvencije.

Uprkos preprekama, Radio Pančevo emituje 24 sata programa dnevno. Informativnu okosnicu čine vesti koje se emituju na svaki sat.

Centralne informativne emisije su:

- JUTARNJI DNEVNIK u 8.00 h
- PARALELE u 16.00 h

Ostale emisije:

- KVADRATURA KRUGA, politički magazin
- TUNEL, politički magazin
- ZVIŽDUK I POGLED, emisija iz kulture
- VELIKI ODMOR, emisija namenjena deci školskog uzrasta
- AKTUELNI ČETVRTAK, magazin koji se bavi lokalnim temama
- KNJIGA UTISAKA, kontakt emisija
- MALA NOĆNA MUZIKA, emisija namenjena ljubiteljima klasične muzike
- VOZ ZA DŽUNGLU, emisija o jazz-u
- JAKO IL' NIKAKO, yu-rock muzika
- KO TO TAMO PEVA, muzički kviz
- DRUGOM STRANOM, ex yu-rock
- UVOZNI INTERVJU, svetska muzička scena
- ALTER EGO, tehno muzika
- NOJEVA BARKA, o kućnim ljubimcima
- HARD ROCK CAFE
- BLUES CAFE

Nagrada "Jug Grizelj" 1998.
Nagrada Međunarodnog press centra za izveštavanje u vreme NATO bombardovanja 1999.
Nagrada Pokreta OTPOR 2000.

TV Pančevo počelo je da radi 1992. godine na 37. kanalu. Formirano je kao propagandno sredstvo SPS-a u Južnobanatskom okrugu. Dok je stanica imala propagandni karakter, Savezno ministarstvo za telekomunikacije nije brinulo za legalizaciju rada - dozvola za rad i pravo na korišćenje frekvencija nisu bili bitni.

SMT setiće se zakona tek 1997. kada na čelo TV Pančevo dodje Ofelija Backović sa novim uređivačkim timom i to će u nastavku biti povod za brojne represije nad ovim informativnim preduzećem.

Novi urednički kolegijum objedinio je informativne redakcije Radija i Televizije a programsku šemu koncipirao poštujući profesionalne novinarske principe.

Deleći sudbinu Radio Pančeva koji se u vreme NATO bombardovanja čuo u celom Beogradu i emitovao 24 sata programa dnevno, Televizija, koja se vidi samo u nekim delovima glavnog grada, takođe je emitovala program non-stop.

Reporteri i kamermani stizali su vrlo brzo na svako mesto u opštini Pančevo gde je pala bomba i ilustrovali događaje slikom nudeći gledaocu objektivnu informaciju.

Pančevo, centar hemijske industrije, bilo je potencijalna ekološka bomba, tako da je jedna kamera sve vreme snimala industrijski kompleks. Građani Pančeva bili su u svakom trenutku obaveštavani o dešavanjima u njihovom gradu.

Kada je prilikom bombardovanja postrojenja pančevačke Petrohemije bio evakuisan centar grada, na svojim mestima su ostale jedino ekipe RTV Pančevo.

TV Pančevo priprema 18 sati programa dnevno. U periodu od 8.00 h do 24.00 h vesti su na svaki sat. Informativni pregledi najznačajnijih zbivanja su u 15.00 h, 18.00 h i 22.00 h.

Autorske emisije:

RAZGOVOR S POVODOM
OKO
NEZABORAVI
SVETLOSTI VELEGRADA

Mađarska i slovačka redakcija pripremaju emisije na svojim maternjim jezicima.

Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs