Home  /  Članovi  /  Punopravni članovi  /  RTV  /  RTV YU ECO, Subotica

100.6 MHz

UHF 65

Trg Cara Jovana Nenada 15/3
24 000 Subotica

024 552 480

 yueco@yunord.net

 http://www.yueco.rs/  

 

RTV YU ECO funkcioniše već 17 godina i to nastankom Yu Eco radija 1993. godine čija je osnovna programska opredeljenost od početka bila ekologija i zaštita životne sredine. Za kratko vreme Yu Eco radio je, emitujući program na 101,1 MHz, postao najslušanija radio stanica u gradu.

TV Yu Eco je počeo sa radom 31.12.2001. i za ovo kratko vreme postala je respektabilna i gledana televizija posebno u domenu informativnog programa.

RTV YU ECO je nezavisno sredstvo javnog informisanja, politički neobojeno i nezavisno, oslonjeno isključivo na princip objektivnosti. Finansira se isključivo na osnovu prodaje komercijalnog prostora. YU ECO kao medijska kuća zadovoljava osnovne postavke programske koncepcije, sa specijalnim akcentom na sadržaje iz ekologije. U programskoj orijentaciji na prvom mestu je ekološko informisanje i obrazovanje slušalaca i gledalaca sa ciljem da im se razvije ekološka svest, kao i ljubav prema okruženju u kome se živi i radi.

RTV YU ECO je u proteklih nekoliko godina, odnosno od početka rada, medijska kuća koja se konstantno razvijala i napredovala postavši, bez lažne skromnosti, apsolutni lider u oblasti lokalnog i regionalnog informisanja što je godinama potvrđivano, ne samo kroz gledanost, već i kroz sa saradnju sa relevantnim kućama koje su upravo u RTV YU ECO prepoznale strateškog partnera. Kao dokaz da je RTV YU ECO izrasla u respektabilnu i vodeću medijsku kuću na ovim prostorima jeste i saradnja sa renomiranim svetskim kućama kao što su Otvoreni studio Glasa Amerike, Radio Slobodna Evropa, ali i sa najvećom medijskom kućom u Evropi - britanskim BBC-ijem. Ova engleska kuća izabrala je upravo RTV YU ECO za partnera u formiranju mreže dopisništva i saradnje. U ovu grupu medijskih kuća izabrano je samo 5 medija, među kojima su i novosadski Radio 021 i radio-televizija B92. Sve ovo predstavlja veliki podstrek za dalji rad i napredak kako rukovodstva i zaposlenih, tako i same televizije.

U proteklih nekoliko godina značajna ulaganja su usmerena ka obrazovanju kadrova što je dovelo i do saradnje sa organizacijom IREX čiji su instruktori sarađivali sa velikim brojem televizijskih i radio stanica iz ANEM-a, televizije B92, a danas i RTS-a. Zahvaljujući saradnji sa ovom organizacijom zaposleni u RTV YU ECO stekli su znanja koja podrazumevaju savremeni i moderni način rada kakav je na praksi u najrazvijenijim evropskim zemljama što se očituje i u samoj programskoj šemi, a posebno u informativnim emisijama, koje predstavljaju stub informisanja stanovnika Subotice i okoline.

Da ovaj podatak nije samo puko navođenje, dokaz su i poslednja istraživanja gledanosti od strane renomirane marketinške agencije Strategic Marketing, a na osnovu čijih podataka se dolazi do nedvosmislenog zaključka da je Info Blok ubedljivo najgledaniji program na području Severne Bačke, jer je YU ECO u vreme emitovanja ove emisije gledanija od svih nacionalnih televizijskih kuća, te svih inostranih programa uključujući i mađarske i hrvatske kanale. Ovo je dokaz da se slobodno može reći kako ono što nije objavljeno u toj emisiji - kao da se nije ni dogodilo. Sve ove činjenice garantuju da će i u narednom periodu RTV YU ECO konstantno raditi na osavremenjivanju, razvoju i opštem poboljšanju programa, vizuelnog identiteta i same gledanosti. Tome ide u prilog dodela lokalnih televizijskih frekvencija koje je naša kuća dobila od Republičke radiodifuzne agencije za radijsko i televizijsko emitovanje programa.

Tokom svih godina rada, RTV YU ECO se u oblasti informisanja apsolutno rukovodio osnovnim novinarskim načelima, kao što su objektivnost, tačnost, nezavisnost i pravovremenost. U tom pogledu su zaposleni u ovoj kući izgrađivali i duh tolerancije, multietičnost, multikulturalnost radeći i na programima koji su finansijski neisplativi, a podrazumevaju negovanje kulture i običaja manjinskih naroda u Subotici, radeći sa manjinskim zajednicama Rusina, Roma, Jevreja, Nemaca, a programi na srpskom, mađarskom i hrvatskom jeziku zastupljeni su u svakodnevnom emitovanju.

Ovo su prepoznale i svetske i evropske organizacije, kao što su OEBS, Evropska agencija za rekonstrukciju, Norveška Narodna pomoć koje su mostove saradnje u našoj zemlji gradile i sa našom medijskom kućom, dok je misija OEBS-a u Srbiji u nekoliko slučajeva odavala priznanje RTV YU ECO za postizanje značajnih rezultatata u oblastima informisanja, slobodnog pristupa informacijama, nezavisnog i istraživačkog novinarstva, a posebno i iz oblasti ekologije. Novinari RTV YU ECO su od misije OEBS-a u nekoliko navrata i nagrađivani.

 

 

Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs