Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Produkcija  /  Ogledalo vlasti

31. 01. 2011

EPIZODE SERIJALA „OGLEDALO VLASTI“ U FEBRUARU 2011.

Za mesec februar 2011, ANEM je, u saradnji sa produkcijskom kućom A-medija, pripremio 4 nove epizode TV serijala "Ogledalo vlasti" koje govore o problemu korupcije u lokalnim sredinama.

Deveta epizoda serijala govori o urbanističkoj (ne)uređenosti Novog Sada. Slike naselja pokazuju da se puno ne brine ni o izgledu ni o uređenju pojedinih kvartova. Šta, međutim, kaže Zavod za izgradnju grada? Da je na delu urbanistička neuređenost potvrđuje i činjenica da se u poslednjih nekoliko godina stalno menjaju tzv. detaljni regulacioni planovi, pa je za poslednjih 10 godina usvojeno njih preko 200. Da li su te izmene neophodne zbog promena na terenu i zašto se planovi tako često menjaju pitanje je koje smo postavili Tatjani Gašević iz Zavoda za izgradnju grada. Odgovore na to pitanje davali su nam i u Muzeju savremene umetnosti Novog Sada i u NVO "Transparentnost" Srbija.

U desetoj epizodi "Ogledala vlasti" saznaćete da javni funkcioneri nisu baš voljni da daju informacije građanima o tome kako se troši novac iz budžeta. Kada je "Centar za razvoj neprofitnog sektora" zatražio informacije o dotacijama nevladinim organizacijama od 167 gradova i opština u Srbiji, Poverenik je morao da reaguje u trećini slučajeva. Beogradska opština Rakovica je čak morala da plati 2 kazne u iznosu od 200.000 dinara, jer nije u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama dostavila tražene podatke.  

Jedanaesta epizoda je snimljena u Nišu i govori o samovolji uprave u Simfonijskom orkestru u tom gradu. Dvanaesta epizoda odgovara na pitanje kako funkcionišu javna preduzeća u Srbiji i da li neko kontroliše rad tih preduzeća analizirajući primer Javnog preduzeća „Štampa, radio i film" u Boru.

Informacije o sadržaju preostalih februarskih epizoda biće dostupne, u skladu sa dinamikom njihovog emitovanja, u prilozima na kraju teksta.

Ovaj TV serijal se realizuje uz finansijsku pomoć organizacije National Endowment for Democracy (NED) i Fonda za otvoreno društvo, Srbija (FOD).

 

 

 

Najava za jedanaestu epizodu
Najava za dvanaestu epizodu

  • Nema komentara.

Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs