Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Produkcija  /  Ogledalo vlasti

30. 10. 2011

DVE Nagrade za ANEMov TV serijal “Ogledalo vlasti”!

S ponosom objavljujemo da je ANEMov TV serijal „Ogledalo vlasti" osvojio vredne nagrade na dva nedavno organizovana konkursa za medijske priloge - na Konkursu UNDP-a Srbija za najbolje medijske radove na temu nadgledanja trošenja javnih sredstava i na Konkursu za najbolji medijski prilog u oblasti lokalne samouprave, u organizaciji Saveta Evrope i Stalne konferencije gradova i opština. Na prvom konkursu, novinarka ovog ANEMovog TV serijala, Jelena Aleksić, jedna je od četvoro nagrađenih novinara za istraživačke priloge na temu nadgledanja trošenja javnih sredstava, dok su na drugom konkursu, novinarke Jelena Aleksić i Sandra Mandić, među ukupno šest nagrađenih, dobile nagradu za ovaj serijal, u kategoriji - najbolji nacionalni elektronski prilog.

Nagrađeni TV serijal „Ogledalo vlasti" čini 20 desetominutnih emisija, kojima je ANEM želeo da doprinese većoj informisanosti i edukaciji građana o problemu korupcije i njenim konkretnim oblicima, kao i da ih podstakne da se uključe u borbu protiv korupcije i pojačaju kontrolu rada nosilaca javnih funkcija. U emisijama su konkretne priče iz lokalnih sredina, u formi pristupačnoj i zanimljivoj najširoj publici, prikazivane kao ogledalo funkcionisanja institucija države i lokalne samouprave, u kojem se mogu prepoznati i oblici koruptivnog ponašanja i mogući izvori korupcije. Serijal je realizovan u saradnji sa produkcijskom kućom A-medija, uz finansijsku podršku organizacije National Endowment for Democracy (NED) i Fonda za otvoreno društvo, Srbija (FOD), a emitovan je širom Srbije na 26 ANEMovih regionalnih i lokalnih TV stanica, u periodu od decembra 2010. do aprila 2011.

Konkurs UNDP-a Srbija, u okviru kojeg je novinarki ANEMovog serijala dodeljena nagrada, bio je namenjen mlađim novinarima (do 35) koji su radili istraživačke priloge na temu nadgledanja trošenja javnih sredstava, čime je UNDP Srbija želeo da podstakne istraživačko novinarstvo u ovoj oblasti i doprinese skretanju pažnje javnosti na pitanja transparentnosti i odgovornosti nadležnih u trošenju javnih sredstava, podržavajući napore u borbi protiv korupcije. Od 14 primljenih radova, stručni žiri, sastavljen od predstavnika UNDP i novinara koje su predložili NUNS i UNS, izabrao je četiri dobitnika. Nagrada za pobednike konkursa je grupna studijska poseta zemlji sa naprednom medijskom i novinarskom tradicijom, gde će pobednici imati priliku da se upoznaju sa radom renomiranih organizacija koje podržavaju medije, kao i institucija koje neguju najviše profesionalne standarde i kvalitet istraživačkog novinarstva.

Konkurs za najbolji medijski prilog u oblasti lokalne samouprave, u oganizaciji Saveta Evrope i Stalne konferencije gradova i opština, deo je programa Saveta Evrope - Jačanje lokalne samouprave, čiji je cilj pružanje pomoći centralnim i lokalnim vlastima u Srbiji radi uspostavljanja efikasnijeg sistema lokalne samouprave. Stručni žiri je, između više od 60 pristiglih radova, izabrao sedam najboljih, a autori najboljih priloga nagrađeni su studijskom posetom Strazburu i Parizu, gde će posetiti renomirane medijske kuće i institucije Evropske unije sa sedištem u Strazburu.

Nagrade novinarkama za rad na serijalu „Ogledalo vlasti", za ANEM su, ne samo potvrda kvaliteta njegovih produkcija, već i podstrek da, za potrebe svojih članica, nastavi sa proizvodnjom radio i TV serijala, kojima podstiče istraživačko novinarstvo, kreativnost novinara i doprinosi jačanju uloge medija u demokratizaciji društva.

  • Nema komentara.

Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs