Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Produkcija  /  Ogledalo vlasti

26. 11. 2010

Počinje emitovanje TV serijala „Ogledalo vlasti“

 

 

 

 

 

 

Od decembra 2010, ANEMove TV stanice počinju emitovanje serijala "Ogledalo vlasti", čiji je cilj da informiše i edukuje građane o problemu korupcije i da doprinese njenom suzbijanju i prevenciji. Tokom 5 meseci (decembar 2010 - april 2011.), 20 desetominutnih emisija ovog serijala, koji je nastao u saradnji ANEMa i produkcijske kuće A-medija, biće emitovano jednom nedeljno širom Srbije.

U prvom mesecu emitovanja, decembru 2010, biće prikazane četiri epizode, od kojih prva traži odgovore na pitanja šta je to korupcija i kako je građani u Srbiji doživljavaju, a preostale tri se bave oblicima mogućeg koruptivnog ponašanja, za šta su im poslužile konkretne priče iz tri lokalne sredine.

Prva epizoda serijala se bavi definisanjem korupcije, ali i odgovorom na pitanje - na koji način građani reaguju na tu pojavu, da li su korupciju prihvatili kao sastavni deo funkcionisanja društva u kojem žive. Svoje odgovore na ta pitanja, pored građana, daju i predstavnici stručnih tela koja se bave borbom protiv korupcije - Verica Barać (Savet za borbu protiv korupcije); Zorana Marković (Agencija za borbu protiv korupcije); Rodoljub Šabić (Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti) i Nemanja Nenadić (NVO Transparentnost Srbija).

Druga epizoda istražuje slučaj izgradnje Osnovne škole "Milovan Glišić" u Valjevu i nastoji da utvrdi zašto taj posao traje već 10 godina. Poslednji u nizu problema vezanih za ovaj slučaj, jeste tender koji je raspisan prošle godine i oboren zbog uslova koji su u njemu postavljeni, zbog čega je skoro pola miliona evra vraćeno Ministarstvu prosvete i u opštinski budžet. Zašto su tenderom propisani takvi uslovi, ali i ko trpi najveću štetu, pitanja su na koja u ovoj epizodi odgovaraju zamenik valjevskog gradonačelnika i predstavnici valjevske opozicije. Da li je ipak reč o nameštanju tendera, odgovara Nemanja Nenadić iz organizacije Transparentnost Srbija.

Veza između medija i politike, takođe može biti oblast u kojoj se mogu prepoznati oblici koruptivnog ponašanja. Pojavom finansiranja privatnih medija od strane lokalnih vlasti, bavi se treća epizoda ovog serijala koja je snimljena u Užicu. U njoj su i odgovori na pitanje da li takvim načinom finansiranja, ali i tzv. plaćenim gostovanjima na lokalnim TV stanicama, vlast vrši pritisak na medije i javnost. Sagovornici u emisiji su, između ostalih, vlasnici TV i radio stanica u Užicu, predstavnici lokalne vlasti, kao i Poverenik za informacije od javnog značaja, Rodoljub Šabić. O ovoj temi i dobrom medijskom izveštavanju, razgovorano je i sa građanima Užica.

Četvrta epizoda se bavi pitanjem sukoba interesa, kroz jedan konkretan slučaj iz kragujevačke sredine. Kragujevac je grad koji po gasifikaciji prednjači u odnosu na većinu gradova u Srbiji. Poslove vezane za gasifikaciju objekata privatno je obavljao Žarko Mikić, vlasnik firme K.G.-Uzor, a istovremeno zaposlen u Direkciji za urbanizam, koja, između ostalog, vrši nadzor i tehnički prijem objekata i instalacija, među kojima i instalacija gasa. Gradonačelnik Kragujevca, Veroljub Stevanović, tvrdi da je sukob interesa nedefinisana kategorija, dok predstavnici opozicije tvrde suprotno. Tu dilemu u ovoj epizodi razrešiće predstavnici Agencije za borbu protiv korupcije.

Serijal će emitovati 26 ANEMovih regionalnih i lokalnih TV stanica: RTV OK (Kovačica), TV Jedinstvo (Novi Pazar), RTV Caribrod (Dimitrovgrad), TV VK (Kikinda), TV Smederevo (Smederevo), TV Spektar (Sombor), RTV Kragujevac (Kragujevac), TV Prima (Bajina Bašta), TV Soko (Sokobanja), TV Santos (Zrenjanin), TV Valjevo Plus (Valjevo), TV Požega (Požega), TV Alfa (Užice), TV Apolo (Novi Sad), TV Leskovac (Leskovac), TV Mlava (Petrovac na Mlavi), TV B92 Info (Beograd), TV Nezavisna 017 (Vranje), TV Pančevo (Pančevo), TV Timočka (Zaječar), TV YU Eco (Subotica), TV Šumadija (Aranđelovac), TV Trstenik (Trstenik), TV Kruševac (Kruševac), Niška TV  (Niš), TV Čačak (Čačak).

TV serijal "Ogledalo vlasti" se realizuje uz finansijsku pomoć organizacije National Endowment for Democracy (NED) i Fonda za otvoreno društvo, Srbija (FOD).

 

 

 

 

pošalji komentar | komentari (1)
  • Jovana Popovic (04. 05. 2011, 15:06:46) pošalji odgovor

    Svaka čast za pokretanje pravih istina u gradu Valjevu za Osnovnu školu "Milovan Glisić".

Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs