Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

19. 11. 2015

U Požarevcu sve po starom i u 2016.godini?

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Grad Požarevac nastaviće i naredne godine da finansira medije za praćenje rada lokalne samouprave. To nam je potvrdio Bane Spasović, predsednik skupštine grada. Iako će u 2016.godini biti opredeljeno nešto više novca za sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa, grad će na ovaj način nastaviti da ignoriše odredbe medijskih zakona. 

Moglo bi da se protumači da je funkcionerima u Požarevcu bitnija "lepa vest" o svom radu i praćenje po zakazanim terenima, nego zadovoljavanje javnog interesa i izveštavanje o problemima sa kojima se suočavaju građani, a koji se tiču funkcionisanja lokalnih službi.

Grad do kraja ove godine preko javnih nabavki za usluge informisanja namerava da medijima raspodeli 12,5 miliona dinara, sedam puta više od visine sredstava koja je opredeljena za konkursno sufinansiranje (oko 1,8 miliona dinara).

Grad je nedavno ponovo raspisao javnu nabavku velike vrednosti za radio stanice.  Rok za dostavljanje ponuda je 9.decembar, a reč je o ponovljenom pozivu jer se prošli put za ovu javnu nabavku niko nije  javio.

Ove godine su sredstva za "informisanje" sa pozicija gradonačelnika i predsednika skupštine podeljena u nekoliko navrata, ali ciljano za štampane medije, radio i televiziju. Nije jasno da li lokalna vlast nije prepoznala nove medije kao pogodne za pružanje usluga informisanja ili je nešto drugo u pitanju.

Što se tiče konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog značaja, on nije ni bio predviđen odlukom o budžetu u 2015.godini, da bi se naknadno opredelila sredstva, a sam konkurs bio raspisan u septembru. Ugovori sa medijima čiji će projekti biti sufinansirani iz budžeta, potpisani su manje od dva meseca pre isteka 2015.godine.   

Predstavnici grada su do pre par meseci ponavljali da imaju veliki broj nedoumica oko raspisivanja konkursa, ali  pritom naglašavali da im je cilj objektivno i nepristrasno informisanje.

Od početka godine je postojao pritisak jednog broja lokalnih medija koji su prethodnih godina bili pružaoci usluga informisanja gradskoj upravi u Požarevcu, da se opredele sredstva za ovu namenu.

Kako nezvanično saznajemo, neke od tih medija su organi lokalne samouprave prethodnih godina plaćali i preko narudžbenica, zaobilazeći čak i pribavljanje usluga javnim nabavkama.

Da li se može lokalnoj samoupravi u Požarevcu da novac za medije deli kao uslugu?

Lokalni funkcioneri i gradske službe pozivaju se na Zakon o javnim nabavkama koji im omogućava da novac dele za usluge informisanja preko javnih nabavki.

Međutim, u novi set medijskih zakona propisuje da se medijski sadržaji finansiraju isključivo konkursom za projekte koji bi obrađivali pitanja od javnog interesa.

Retko ko se usudio da u Srbiji nastavi sa starom praksom. U Braničevskom okrugu, osim Požarevca, to nije uradila nijedna lokalna samouprava.

Predstavnici više medijskih udruženja u prethodnom periodu su kritikovali ponašanje jednog broja lokalnih samouprava, među kojima je i Požarevac, zbog načina preraspodele sredstava za informisanje. Pritom su jasno isticali da Zakon o informisanju i medijima više ne prepoznaje usluge izveštavanja o radu kao način dodele novca iz javnih finansija.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs