Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

20. 08. 2015

Arhive medija u privatizaciji ostaju državi

Beograd, 20.8.2015. (UNS) - „Arhive svih medija koji su u državnom vlasništvu, a idu u privatizaciju, nakon završetka ovog procesa pripašće nadležnim arhivima," kaže za UNS direktor Arhiva Jugoslavije Miladin Milošević.

Na osnovu Zakona o arhivskoj građi Savezne Republike Jugoslavije, sva kulturna dobra moraju ostati u vlasništvu države, pa tako, kako ističe Milošević, celokupne arhive medija, bilo da su to pisani zapisi, fotografije, audio ili video snimci ne mogu biti prodati.

„U skladu sa nadležnostima arhiva, dokumentacije lokalnih medija se preuzimaju i čuvaju. To je poznato i kupcima, ali i Agenciji za privatizaciju. Arhivska građa koja je kulturno dobro ne može biti sastavni deo medija u postupku privatizacije", kaže Milosavljević.

U Ministarstvu kulture i informisanja potvrdili su nam ovu informaciju navodeći da arhive medija nisu ulazile u procenu kapitala, pa samim tim ne mogu biti prodate.

Kako ističu, nakon zaključenja ugovora o prodaji medija, arhivsku građu medija preuzimaju nadležni arhivi.

„Ovo znači da, kao što Novinsku agenciju Tanjug kupujete bez zgrade jer ona nije ušla u procenu kapitala i vlasništvo je države, tako je kupujete i bez arhiva - fotografija, negativa, snimaka, zapisa...", kažu u Ministarstvu.

Oni dodaju da je Ministarstvo kulture i informisanja preduzelo korake za zaštitu kulturnog dobra i da kao što svako privredno društvo u javnoj svojini po Zakonu ima obavezu da vodi računa o arhivi, tako ima obavezu i da je nakon privatizacije ili gašenja medija preda nadležnim arhivima.

Zaposleni u Arhivu Jugoslavije svake godine, u skladu sa Zakonom, obilaze i popisuju arhivsku građu.

„Svake godine obilazimo, popisujemo, proveravamo da li se arhiva čuva u skladu sa Zakonom i da li se preduzimaju mere protiv uništavanja, oštećenja ili nestajanja materijala," kažu iz Arhiva Jugoslavije.

Direktor Miladin Milošević ističe da svi zainteresovani, nakon preuzimanja arhive posle privatizacije mogu da dođu i traže kopiju materijala, u skladu sa Zakonom.

„Arhiv Jugoslavije je već počeo da preuzima dokumentaciju Radija Jugoslavije - Međunarodnog radija Srbije. Još uvek nismo sve preneli, ali radimo na tome. Tako će biti i sa Tanjugom, ali i svim drugim medijima u javnom vlasništvu", rekao je UNS-u Milošević i dodao da kulturno dobro jedne države mora ostati u njenom vlasništvu kako bi bilo zaštićeno od uništavanja. 

Bivši direktor Radija Jugoslavija - Međunarodnog radija Srbija Milorad Vujović potvrdio je UNS-u da je u toku primopredaja arhivske građe ovog radija Arhivu Jugoslavije.

„U odluci Vlade koju smo dobili piše da svu arhivsku građu moramo predati nadležnom arhivu, a to je za nas Arhiv Jugoslavije, i mi trenutno na tome radimo", kaže Vujović.

Ipak, ne znaju svi mediji da im nakon privatizacije neće ostati arhiva. U Studiju B, na primer, ističu da nisu upoznati sa ovim problemom.

„Koliko sam ja upućen, arhivu dobija kupac. Studio B je specifičan slučaj, mi smo arhivu do 2000. godine praktično izgubili. Nešto je uništeno, nešto su preuzele druge televizije, veliki broj autorskih emisija sa sobom su odneli autori. Na primer, Studio B nema u svojoj arhivi sve emisije Utiska nedelje. Našu arhivu praktično čine dnevni događaji, i to od 2000. godine. Takođe, koliko ja znam, kod nas prethodnih godina nisu dolazili iz arhiva i popisivali građu", kaže za UNS direktor produkcije Studija B Miroslav Savić.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs