Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

11. 04. 2011

UPRKOS OBEĆANJIMA ZVANIČNIKA UBICE I DALJE NEPOZNATE

Danas se navršava 12 godina od ubistva Slavka Ćuruvije, vlasnika Dnevnog telegrafa i Evropljanina

Beograd, 11.04.2011. (Danas) - Ubistvo novinara Slavka Ćuruvije neće ostati nerešeno i tužilaštvo će nastojati da počinioce ovog gnusnog zločina izvede pred lice pravde, rekla je za Danas republički tužilac Zagorka Dolovac povodom 12 godina od ubistva vlasnika Dnevnog telegrafa i Evropljanina Slavka Ćuruvije.

Prema njenim rečima, postoji određeni pomak u pretkrivičnom postupku, obezbeđen je veliki broj dokaza, saslušano više od stotinu svedoka, među kojima su bili i nekadašnji pripadnici Devete uprave Resora državne bezbednosti, kao i tadašnji visoki funkcioneri MUP-a. Dolovac je napomenula da je u okviru pretkrivičnog postupka na okolnosti saznanja o ubistvu Ćuruvije saslušan i uhapšeni član "zemunskog klana" Miloš Simović.

- Istraga će biti pokrenuta onog momenta kada identitet počinilaca bude otkriven. Ovo je jedan od nekoliko predmeta koji su nasleđeni iz prošlosti i koji predstavlja veliki teret ne samo za organe koji po njemu postupaju već i za čitavo društvo - ocenila je Dolovac. Ona je i pored toga što, kako kaže, u ovoj fazi postupka ne može da govori o detaljima, podsetila da su Ćuruviju uoči ubistva intenzivno pratili operativci tadašnjeg DB i da postoje indicije da je za taj zločin odgovorna tajna služba. Republički tužilac je dodala da uviđaj i istražne radnje u vreme ubistva nisu kvalitetno urađene, a postoje indicije i da su dokazi namerno skrivani.

- Otkrivanje istine i kažnjavanje odgovornih je ljudska i zakonska obaveza prema ljudima koji su zbog časnog i profesionalnog obavljanja novinarskog posla izgubili život i dok sam na ovom mestu neću stati dok zločini nad novinarima u Srbiji ne budu rasvetljeni - naglasila je Dolovac.

Advokat Rajko Danilović kaže za Danas da nema pomaka u predmetu "Ćuruvija", iako postoji politička volja da se reši ovaj slučaj.

- Postoji politička volja, ali kada su umešani pripadnici Državne bezbednosti, tada nije presudna politička volja, već volja iz tog takozvanog obaveštajnog sveta. Nije presudna ni volja suda, koja, takođe, postoji - ističe Danilović. On smatra da je u slučaju "Ćuruvija" sve jasno i poznato i da osobe odgovorne za ubistvo mogu biti procesuirane. On podseća da je vozilo marke "golf" ispred zgrade gde je ubijen Ćuruvija bilo vlasništvo DB, kao i da su svedoci jasno videli ko su ljudi koji su ušli u hodnik neposredno pre ubistva Ćuruvije.

Ćuruvija je ubijen na Uskrs 11. aprila 1999. u vreme NATO bombardovanja, u ulazu zgrade u Svetogorskoj, gde je stanovao. Istraga je, posle pada vlasti Slobodana Miloševića, utvrdila da su ga danonoćno pratili pripadnici DB i da su iznenada, uoči samog ubistva, povučeni sa "zadatka".

Skup danas u 12 sati

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Udruženje novinara Srbije pozvali su kolege i građane da se danas u 12 sati pridruže porodici i prijateljima novinara Slavka Ćuruvije koji će obeležiti 12 godina od njegovog ubistva. Godišnjica ubistva Ćuruvije biće obeležena u Svetogorskoj ulici, broj 35 u Beogradu, u ulazu zgrade u kojoj je on živeo i gde je ubijen. U saopštenju, NUNS je ponovo pozvao vlast, policiju i pravosuđe da dovrše istragu, imenuju i kazne odgovorne za taj zločin i na taj način učine otklon od zločinačkog režima koji je neistomišljenike kažnjavao prekom smrću.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs