Home  /  Članovi  /  Punopravni članovi  /  Radio  /  Radio Ozon, Čačak

FM 92,0 MHz

Bul. Vuka Karadžića 41/1
32 000 Čačak

032/ 310 150

 

ozon@eunet.rs

 ozon

Radio Ozon započeo je emitovanje programa u septembru 1996. godine, iz putničke prikolice.

Za nepunih mesec dana postao je najslušanija radio-stanica u Čačku i okolini, jer je tada bila u toku izborna kampanja za lokalne i savezne izbore, a Ozon je emitovao informativni i kontakt program koji se po svojoj otvorenosti suštinski razlikovao od režimskih stanica koje su se tada jedino mogle i čuti u Čačku.

U to vreme ovo je bila jedina slobodna radio-stanica koja je emitovala informativni program, na kojoj su kandidati opozicionih stranaka mogli izneti svoje političke stavove i programe i na kojoj su slušaoci svojim direktnim uključivanjem u program mogli da daju svoj komentar ili da postavljaju pitanja.

Slušanost Ozona porasla je enormno između dva izborna kruga, a kulminirala je u vreme zimskih protesta u Beogradu i većini gradova u Srbiji 1996/97.

U to vreme Ozon je neprekidno emitovao direktne prenose mitinga i demonstracija, sa izjavama lidera stranaka, javnih ličnosti i građana. Tada je Ozon započeo i preuzimanje informativnih emisija Radija B92. Tehnika sa kojom je program emitovan bila je vrlo skromna.

Savezni inspektor za radio veze je 29. novembra 1996. godine, uz asistenciju policije, zabranio je dalji rad Ozona. Usledili su petodnevni javni protesti na gradskom trgu u Čačku kojima je prisustvovalo od 3000 do 5000 građana. Na zahtev građana, Ozon je nastavio sa emitovanjem programa.

Radio Ozon dao je ogroman doprinos pobedi opozicije na lokalnim izborima u Čačku.

Nova vlast nije bila zainteresovana za dalji rad Ozona, jer je dobila na upravu opštinski Radio Čačak.
Ozon je nastavio emitovanje programa koristeći i dalje primitivnu tehniku koju je posedovao, menjajući tokom 1997. i 1998. u dva navrata studijski i emisioni prostor. Takođe je postao pridruženi član ANEM-a, uz čiju pomoć su obučavani novinari i osoblje zaduženo za marketing.

Ozon je pored programa u sopstvenoj produkciji reemitovao i emisije Radija B92, kao i emisije BBC, RFI, VOA, DW i Slobodna Evropa na srpskom jeziku sve do zakonske zabrane emitovanja programa inostranih stanica. Ozon je nekomercijalna informativna radio-stanica.

Emituje domaću i inostranu zabavnu muziku.

Od kraja marta 1999. godine Ozon je privremeno prekinuo emitovanje programa, jer je bilo proglašeno ratno stanje u zemlji, a dva dana nakon zabrane rada B92, u Čačku je savezni inspektor za radio veze uz asistenciju specijalne policije nasilno oduzeo emisionu tehniku TV Čačak, nakon čega je pokusano i oduzimanje opreme Radio Ozona. Pre intervencije policije ekipa Ozona sklonila je svu opremu tako da je ona sačuvana.

Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs