Home  /  Članovi  /  Punopravni članovi  /  Radio  /  Radio Boom 93, Požarevac

FM 93,4 MHz

Sinđelićeva 24

12 000 Požarevac

012 / 531 177
012 / 531 166
fax: 012 / 531 155

office@boom93.com

markating@boom93.com

misha.tadic@boom93.com

www.boom.93.com

 

imageBoom93Radio BOOM 93 nalazi se u Požarevcu (80 km jugoistočno od Beograda), rodnom mestu bivšeg predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića.

Signal je počeo da emituje 5. septembra 1992. godine na frekvenciji 93,4 MHz. Povoljna geo-pozicija omogućava da bude slušan čak i u nekim gradovima u centralnoj Srbiji (400.000 potencijalnih slušalaca).

Mir, poštovanje ljudskih prava i sloboda informisanja bile su i ostale osnovne vrednosti i ciljevi radija. Od osnivanja sarađuje sa Radiom B92 (B2-92).
"Sve što smo pokušavali jeste da govorimo istinu i da plasiramo vesti onakve kakve jesu. Međutim, režim to posmatra kao političku subverziju", kaze Milorad Tadić, vlasnik ove radio-stanice.

BOOM 93 je za vreme prethodne vlasti predstavljao veliki problem za lokalne političare, jer im je smetala nezavisna radio-stanica, a i bivši predsednik SR Jugoslavije Slobodan Miloševic vikende ponekad provodi u Požarevcu.

Radio aktivno učestvuje u društvenom životu, organizuje aktivnosti kulturnog, antiratnog i antirasističkog tipa.

BOOM 93 je jedan od osnivača ANEM-a.

Zabrane:

1. Posle izbora 1996. godine vlast je početkom decembra zabranila emitovanje programa radija BOOM 93. Trećeg decembra uveče, savezni inspektori za radio veze "sproveli" su rešenje Savezne vlade o zabrani rada ove nezavisne radio-stanice. Zbog pritisaka domaće i strane javnosti, pre saveznih izbora ´97, Ministarstvo informacija je obavestilo radio-stanice da ponovo mogu da emituju program. Tako je i Boom 93 ponovo počeo da emituje program 3. avgusta 1997. godine, posle osam meseci zabrane.

2. Boom 93 je odlučio da prekine sa emitovanjem programa posle preuzimanja Radija B-92, 2.4.1999, u vreme NATO bombardovanja Jugoslavije. Ovakva odluka usledila je zbog stalnih pretnji i ugrožavanja bezbednosti zaposlenih. Ono što je osnovna delatnost radija - informisanje javnosti, u skladu sa profesionalnim kodeksom koga se BOOM 93 pridržavao, nije bilo moguće. Prestanak bombardovanja nije doneo bolje uslove za nezavisne medije, posebno u gradovima gde je na vlasti koalicija SPS - JUL, tako da je emitovanje BOOM 93 nastavljeno tek početkom novembra 1999.

3. BOOM 93 ponovo je zatvorio savezni ministar za telekomunikacije 8. marta 2000. godine; tada su inspektori obavestili zaposlene o odluci ministra Ivana Markovića da ova stanica ne ispunjava uslove za dodeljivanje frekvencije na korišćenje i da mora da obustavi rad. Inspektori su, ne donevši rešenje kojim se zabranjuje rad radija, oduzeli vitalni deo emisione opreme, uz objašnjenje da će rešenje o zabrani rada i oduzimanju opreme dostaviti naknadno. Uz tvrdnju da nameravaju da oduzmu ceo predajnik radija, inspektori su tokom pregleda u požarevački MUP priveli na informativni razgovor oca vlasnika stanice. Posle jednočasovnog ispitivanja u vezi sa lokacijom predajnika koji inspektori "nisu uspeli da pronađu", on je pušten. Ne uspevši da lociraju i oduzmu predajnik, inspektori su zapečatili antenski sistem korišćen za emitovanje programa radija i podneli prekršajnu prijavu protiv vlasnika i preduzeća kod Opštinskog suda za prekršaje. Početkom juna opštinski sudija za prekšaje Izabela Grozdanović kaznila je Boom 93 kaznom od 30.000 dinara i vlasnika radija Milorada Tadića sa 2.000 dinara, a oduzimanje linka za emitovanje programa izrekla kao preventivnu meru.

4. Boom 93 je podneo žalbu na ovu odluku.

NAGRADA

Nagradu "JUG GRIZELJ " za 1998. godinu ravnopravno su podelili RTV Bajina Bašta, RTV Pančevo i Radio Boom 93 iz Požarevca. Nagrada se dodeljuje za unapređivanje slobodnog novinarstva, širenje slobode izražavanja i sprečavanje mržnje među ljudima.

Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs