15. 09. 2012

Građani misle da su stranke najkorumpiranije

Beograd, 15. 09. 2012 (EurAktiv, Beta) - Gotovo svaki drugi građanin Srbije smatra da se nivo korupcije povećava, dok njih 35% poznaje nekog ko je dao mito u poslednja tri meseca, pokazalo je istraživanje Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) objavljeno 14. septembra.

Istraživanje koje je UNDP sproveo u saradnji sa agencijom Medijum Galup pokazalo je da 48% građana smatra da se nivo korupcije povećao, dok 35% veruje da je ostao isti kao i godinu dana ranije. Građani Srbije, kako je pokazalo istraživanje, smatraju da su najkorumpiranije političke stranke.

Čak 14% građana Srbije je navelo da su davali mito u poklonima ili u novcu, od kojih je 61% kazalo da je davala mito lekarima. Istraživanje je pokazalo da između 80 i 90% građana veruje da političari imaju koristi od korupcije, a da policija i vlada treba da imaju vodeću ulogu u borbi protiv te pojave, kao i da su kazne najdelotvorije sredstvo za njeno suzbijanje

Prema tom istraživanju, čak 77% ispitanih smatra da su najkorumpiranije političke stranke, na drugom mestu je zdravstvo sa 74% a slede Vlada Srbije, sudovi i carina. Građani smatraju da su najmanje korumpirani Vojska Srbije i verske organizacije.

Iako su u velikoj meri čuli za Agenciju za borbu protiv korupcije, samo 3% ispitanika veruje da ta institucija znatno doprinosi suzbijanju korupcije, dok još 19% njih smatra da ona to čini delimično.

Direktor Medijum galupa Srbobran Branković rekao je da je 61% ljudi, od 14% koji su priznali da su davali mito, reklo da su mito davali lekarima, 18% policiji dok su ostali podmićivali poreznike i ostale državne službenike. Branković je, međutim, ocenio da to ne znači da su lekari najkorumpiraniji već da se samo najveći broj građana najčešće sreće sa njima.

Prema njegovim rečima, tri četvrtine građana misli da velika preduzeća želi da Vlada Srbije bude korumpirana kako bi mogla lakše da ostvare svoje finansijske i poslovne interese.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je ocenio da je borba protiv korupcije u Srbiji na početku i da je ishod neizvestan, kao i da sadašnja Vlada neće tu borbu voditi kroz medije. "Toliko su opasni i moćni ljudi koji nose najveći deo korupcije da nisam siguran da ćemo uspeti da dobijemo bitku, ali ćemo skupo prodati kožu", rekao je Vučić. Vučić je svima onima koji misle da su jači od države i onima kojima odgovara da se "promene samo političke lutke koje vrte kakohoće" obećao da će obračun biti težak.

Stalni koordinator UN u Srbiji Vilijam Infante rekao je da je od svih najviših predstavnika Srbije čuo jako dobre poruke i pozdravio njihovu odlučnost da se bore protiv korupcije ali je rekao da će biti jako važno u kojoj meri će se te najave ostvariti. "Čujemo prave stvari i verujemo da ćemo i videti prave stvari", rekao je Infante i naveo da su oblast javnih nabavki i revizije naročito bitne u procesu borbe protiv korupcije.

On je rekao da ga naročito zabrinjava visok nivo u kojem građani Srbije prihvataju postojanje korupcije kao i zbog toga što kao opravdanje za one koji primaju mito navode to što imaju malu platu.

"Nije dovoljno da Vlada prihvati nultu toleranciju prema korupciji, potrebno je da svi to usvojimo... Od kada je to siromaštvo izgovor za korupciju?", upitao je Infante.

Predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Zoran Stojiljković ocenio je da rezultati istraživanja ukazuju da su građani dezorjentisani, utučeni, cinični i nepoverljivi prema vlasti i jedni prema drugima. "Došlo je do dramatičnog raskida poverenja sa institucijama. Građani najmanje veruju institucijama a najviše od njih očekuju da ih izbave", rekao je Stojiljković.

Stojiljković je ocenio da je ovo prekretnica i da postoji opasnost da društvo zapadne u neku vrstu haosa i naglasio da se to može izbeći samo izgradnjom sistema za borbu protiv korupcije.

Ispitivanje je urađeno od 15. do 25. juna na uzorku od 600 punoletnih ispitanika. Istraživanje je bilo terensko, direktnim intervjuom, na teritoriji čitave zemlje.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs