Prva aktivnost obnovljene Radio produkcije ANEM-a u januaru 2001, nakon dvogodišnje pauze, bilo je ponovno aktiviranje Dnevnog servisa u cilju pomoći članicama da obogate svoje programe i dobiju pristup kvalitetnim prilozima iz svih delova zemlje. Servis je funkcionisao kao fono agencija i emitovan je sve do 1. novembra 2004. godine. ANEM je postepeno uvodio i pojedine emisije u okviru zajedničkih regionalnih projekata i polučasovne dokumentarne emisije u sopstvenoj produkciji.

Danas ANEM realizuje svoje projekte iz oblasti produkcije uz pomoć partnera, preduzeća za marketing i produkciju, A-medije.

Jedan od najvažnijih radijskih projekata Asocijacije je informativni radijski servis nacionalih vesti ANEM-a je servis koji svakodnevno, u periodu od 9.00 do 16.00h, pokriva potrebu radio stanica za informacijama od nacionalnog značaja.

Proizvodnja sopstvenih, pogotovo informativnih programa veoma je skupa i mnoge redakcije malih lokalnih medija ne mogu je priuštiti. S druge strane, informisanje o lokalnim događajima veoma je važno, ali jednako je važno pružiti i informacije od nacionalnog značaja. Slušaoci lokalnih stanica žele da dobijaju sve informacije na jednom mestu - na svom lokalnom radiju, i u tom smislu, radio kao medij je nezamenljiv. Produkcija servisa vesti koji može da pruži stanici i njenim slušaocima sve važne informacije od nacionalnog i svetskog značaja i omogući stanici da se posveti pokrivanju događaja iz lokala, a pritom doprinese racionalnom raspolaganju raspoloživih resursa i smanji troškove proizvodnje programa pokazala se kao odlična ideja.

Dvominutni paketi servisa nacionalnih vesti spremni su za emitovanje u 9.00, 11.00, 13.00 i 16.00, a prošireni petominutni paket u 15.00. Vesti se proizvode u skladu sa najvišim profesionalnim i tehničkim standardima u formi i sa sadržinom koje radio kao medij zahteva. Na produkciji servisa angažovan je tim mladih ali iskusnih novinara koji su se već uspešno oprobali u redakcijama.

Drugi po značaju projekat je „Bolja Srbija". Uprkos opštem uverenju da su okolnosti u društvu takve da je profesionalno i pošteno obavljanje posla veoma retko i da se ne isplati, postoje i institucije, a pre svega pojedinci u njima, koji odgovorno i savesno obavljaju svoj posao. U želji da se slušaocima širom Srbije ukaže da se ne radi o čudacima i idealistima koji to rade na sopstvenu štetu, već o profesionalcima čiji je rad primećen i vrednovan (mada ne nužno materijalno) od strane institucije u kojoj rade ili od građana za koje rade, stvoren je projekat „Bolja Srbija". Ideja projekta je da se u formi trominutnih radijskih priloga promovišu ove pozitivne vrednosti u Srbiji i pokaže slušaocima da se i u Srbiji "isplati" odgovorno i savesno raditi svoj posao. O takvom delovanju izveštavalo je 17 dopisnika ANEM-a širom Srbije. Umesto novinarstva koje podrazumeva „postavljanje mikrofona pred političara", nametnut je kompleksniji pristup temama od najšireg društvenog značaja.

Kako bi kvalitet finalnih proizvoda u sopstvenoj produkciji bio na visokom profesionalnom nivou, ANEM je dopisnike sa kojima sarađuje na raznim projektima edukovao putem kurseva u ANEM Trening centru. ANEM je kao asocijacija, kroz svoju produkciju delovao edukativno uspostavljajuci profesionalne i tehničke standarde koje je većina korisnika (članica i pridruženih članica) prihvatila i počela da primenjuje i u sopstvenim redakcijama.

Detaljnije o radijskim projektima:

Nacionalne vesti

Bolja Srbija

Dnevni servis

Regionalni projekti

Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs