Home  /  Medijska scena  /  Konkursi

29. 06. 2010

„Siemens godišnja novinarska nagrada – Kroz inovacije do zelene budućnosti“

Kao lider na polju energetske efikasnosti i zaštite životne sredine, Siemens d.o.o. Beograd, ove godine prvi put pokreće novinarsko takmičenje „Kroz inovacije do zelene budućnosti" u želji da doprinese razvoju svesti ljudi o potrebama čovečanstva za energijom i očuvanju životne sredine.

Takmičenje je otvoreno za sve novinare koji objavljuju svoje članke na temu zelenih tehnologija, energetske efikasnosti i zaštite životne sredine u oblastima industrije, energetike i medicine, u štampanim medijima ili na internetu, a konkurišu radovima objavljenim u periodu od 1. marta do 31. avgusta 2010. godine. Petočlani žirija sastavljen od predstavnika Siemens d.o.o Beograd, profesora sa Elektrotehničkog fakulteta i strukovnih novinara 15. septembra proglasiće 3 najbolja novinarska rada, a pobednici će pored plakete, biti nagrađeni i novinarskim putovanjem u Berlin.

„Klimatske promene predstavljaju jedan od najvećih izazova sa kojima se suočava čovečanstvo. Da bi se u budućnosti sprečilo globalno zagrevanje, i istovremeno obezbedio ekonomski rast i prosperitet, neophodno je da se energija proizvodi i koristi na način koji ne ugrožava životnu sredinu i klimu. „Zelene" tehnologije predstavljaju industriju sa velikom stopom rasta, pa je tako Siemens u 2009. godini u ovoj oblasti ostvario prihod od čak 24 milijardi evra, zahvaljujući bogatom portfoliju tehnologija i proizvoda koje čuvaju životnu sredinu i u tom procesu imaju ključnu ulogu. Dobra vest je da su mnoga od ovih tehnoloških rešenja već dostupna na tržištu i u skoro svim slučajevima ušteda energije koja se pomoću njih ostvaruje u potpunosti da otplaćuje njihovu implementaciju i to u kratkom vremenskom periodu", izjavio je Tihomir Rajlić, generalni direktor kompanije Siemens d.o.o. Beograd.

Primarni cilj takmičenja „Kroz inovacije do zelene budućnosti" je razvijanje, negovanje i unapređenje kvaliteta medijskog izveštavanja o energetskoj efikasnosti, primeni zelenih tehnologija i zaštiti životne sredine u oblastima industrije, energetike i medicine. Novinari se ohrabruju da identifikuju specifična tehnološka pitanja u zemlji i apostrofirajući ih doprinesu promeni društveno-ekonomskih uslova, sa posebnim fokusom na tome kako tehnologija može zaista koristiti životima ljudi, kako može doprineti poboljšanju života svih u regionu i postati motor za socio-ekonomski rast.

Sekundarni cilj je podsticanje rastuće povezanosti i dobre volje među predstavnicima medija. Stvaranjem platforme za dijalog i međusobno delovanje, takmičenje „Kroz inovacije do zelene budućnosti" nastoji da poboljša saradnju i svest svih koji su angažovani u potrazi za novinarskom izuzetnošću.

Ukoliko želite da saznate više o novinarskom takmičenju „„Kroz inovacije do zelene budućnosti" posetite našu Web stranicu: www.siemens.rs/novinarska-nagrada.

Kategorije

Prijave za program "Siemens godišnja novinarska nagrada - Kroz inovacije do zelene budućnosti" biće prihvatane od 1. marta 2010, zaključno sa 1. septembrom 2010. godine. Za 2010, prijave se mogu podneti u sledećim kategorijama:

* Industrija
* Energetika
* Medicina

Prijava: www.siemens.rs/novinarska-nagrada/prijava.php

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs