Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

12. 07. 2002

Novinari na informativnim razgovorima

BEOGRAD, 12.7.2002 - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) u svom današnjem saopštenju najoštrije je protestovala povodom policijskih privođenja novinara na informativne razgovore i pritisaka koji se na njih vrše da otkrivaju izvore svojih informacija.

Policija je juče uručila nalog za saslušanje u gradskom SUP-u glavnom i odgovornom uredniku nedeljnika "Reporter" Vladimiru Radomiroviću. Radomirović se u petak odazvao pozivu na saslušanje ali nije dao izjavu. U izjavi za Radio B 92 Radomirović je istakao da na pitanja policajaca nije želeo da odgovori. "Povod za saslušanje je tekst 'Prišlusni centar u vladinoj zgradi', objavljen 2. jula u ovom listu sa potpisom "ekipa Reportera". Okružni javni tuzilac Rade Terzić izjavio je agenciji Beta da je tražio od policije da "proveri te tvrdnje, ... s obzirom na to da se u 'Reporteru' pozivaju na neke izvore. Uputili smo zahtev da se ti izvori provere, odakle oni znaju šta postoji u toj zgradi i da se proveri da li to postoji", rekao je Terzić.

I novinar radija Slobodna Evropa Nataša Odalović pozvana je u četvrtak, po nalogu okružnog javnog tužioca Radeta Terzića, na informativni razgovor u SUP u Ulici 29. novembra. Razlog je sadržaj teksta "Kavez traži pticu" koji je objavljen u listu "Danas" u njenoj redovnoj kolumni. U izjavi za B92, Nataša Odalović kaže da su joj u policiji pročitali rečenicu iz teksta u kojoj se kaže 'biće još naručenih ubistava' i pitali je odakle joj ta saznanja. "Ja sam im odgovorila da je na konferenciji za novinare ministar policije Dušan Mihajlović rekao tu informaciju. To je tako i ušlo u zapisnik", izjavila je Odalović.

ANEM je u svom saopštenju zaključio da se položaj novinara u zemlji, nažalost, pogoršava, a da se to dešava, između ostalog, i usled odugovlačenja sa usvajanjem novog pravnog okvira za rad novinara i medija u zemlji. ANEM je podsetio na to da još uvek nije usvojen najavljeni Zakon o javnom informisanju, čiji nacrt sadrži i odredbe kojima se pravno reguliše pitanje zaštite novinarskih izvora, kao ni takođe najavljeni Zakon o dostupnosti informacija.

Saslušavanja novinara, istakao je ANEM, kao i zahtevi da oni otkrivaju svoje izvore u suprotnosti su sa praksom demokratskih društava. Još više zabrinjava to što nije jasno povodom kog izvršenog krivičnog dela tužilaštvo nalaze MUP-u da saslušava novinare, i što izgleda da se oni saslušavaju o izvorima informacija koje svakodnevno, često i krajnje neodgovorno, iznose upravo političari i državni funkcioneri. ANEM je, stoga pozvao nadležna tužilaštva da prekinu s praksom izdavanja naloga za saslušanje novinara, te ponovio poziv za što hitnije usvajanje novog medijskog zakonodavstva u Srbiji.

Veran Matić,
predsednik ANEM-a

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs