Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

30. 03. 2004

Zahtev B92 ministru unutrašnjih poslova za ozbiljnu istragu povodom podmetanja bombe u Raškoj

Beograd, 30.3.2004. – Radio-televizija B92 u svom današnjem saopštenju obavestila je javnost da se pismom obratila ministru untrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije gospodinu Draganu Jociću sa zahtevom da se i lično angažuje kako bi se sprovela ozbiljna istraga o podmetanju bombe pod reportažna kola B92 u Raškoj.

U pismu koje je potpisao glavni i odgovorni urednik RTV B92 Veran Matić podseća se da je pod reportažnim kolima koja su se koristila za izveštavanje sa Kosova o događajima od 17. marta ove godine - a koja su bila stacionirana u Raškoj, na parkiralištu udaljenom tek 20 metara od lokalne policijske stanice - u subotu 27. marta pronađena bomba. Sekretarijat unutrašnjih poslova Kraljevo saopštio je da je bomba bila u neborbenom položaju, tako da nije postojala bojazan da eksplodira. U saopštenju se iznosi i pretpostavka da je bombu podmetnulo nepoznato lice kako bi izbeglo odgovornost u slučaju da ona kod njega bude pronađena.

U pismu se napominje da je subota bila pijačni dan u Raškoj, da je oko reportažnih kola bila gužva i da je moglo da se desi da prilikom isparkiravanja automobil aktivira bombu. U nastavku, ministar je upoznat sa događajima koji su prethodili ovom incidentu, a koji se ne pominju u policijskom saopštenju u kojem se tvrdi da je bombu verovatno neko odbacio prilikom neke od ranijih racija.

Po dolasku u Rašku, 17. marta, vozilo pod kojim je kasnije nađena bomba bilo je prvo parkirano ispred Motela "Putnik", kod autobuske stanice. Odmah je uspostavljen kontakt sa policijom, koja je vozilo nekoliko puta obišla, posebno budući da su, pored slanja materijala koji su naše ekipe snimale, reportažna kola pružala usluge satelitskog prenosa signala i stranim televizijama koje su izveštavale sa Kosova, kao sto su BBC ili RAI.

Vozilo je premešteno 18. marta, nakon što je, na očigled taksista sa obližnje taksi stanice i prolaznika, našem tehničaru prećeno da će kola biti zapaljena. Upravo su policajci koji su naišli, kada im je tehničar ispričao šta se dogodilo, savetovali da se vozilo premesti na parkiralište pored OUP-a Raška. Ti policajci takođe znaju identitet osoba koje su pretile, a u policijskom saopštenju se ne navodi da su te osobe posle otkrivanja bombe saslušane. Vozilo je premešteno i ostalo je parkirano pored policijske stanice sve do 27. marta. Tehničar je dan ranije pripremao vozilo za povratak u Beograd. Tada bombe na mestu na kome je sutradan nađena nije bilo, što nas navodi na zaključak da je ona podmetnuta u noći između petka i subote, 26. i 27. marta.

Bomba je otkrivena tako što ju je jedan prolaznik primetio kada je tehničar naše televizije isparkirao vozilo. Policija je odmah došla i potvrdila da je bomba prava i da je uz bombu pronađena i žica koja se koristi da bi se bomba aktivirala kada je pričvrscena za vozilo (što se na sreću nije desilo).

Neprijatno nas je iznenadilo to što mesto na kome je bomba nađena nije bilo obezbeđeno, pa su znatiželjnici sve vreme prilazili i zadržavali se na licu mesta. Parking nije bio obezbeđen ni kada su stigli dežurni istražni sudija, policijski inspektor i kriminalistički tehničar. Tehničar je napravio fotografije, a zatim je bomba stavljena u džep i odneta. Nisu uzimani otisci, ni sa bombe, ni sa vozila.

U pismu našeg glavnog i odgovornog urednika ministru Jociću izražava se zabrinutost da neko namerno pokušava da ovo što se dogodilo u Raškoj prikaže kao beznačajan incident. Tvrdnja iz policijskog saopštenja da je u strahu od policijske racije neko bombu bacio baš na parking pored policijske stanice i to baš pod reportažna kola nama je neverovatna. A da je neko, bez namere da je upotrebi, pre toga bombu držao u džepu, pri tome spremnu za tzv. potez, sa originalnom vojnom žicom za tu namenu - još je neverovatnije.

U pismu se navodi da napeta politicka situacija i realno postojeća netolerancija u društvu predstavljaju ozbiljne pretnje za rad novinara, a ministar podseća na nedavne slučajeve pretnji kolegama iz "Hrvatske riječi" u Subotici, i fizičke napade na novinare tokom nemira u Beogradu 17. marta.

Ono što od nove Vlade očekujemo jeste da ulozi više napora nego njeni prethodnici da bi novinari bili bolje zaštićeni u svom radu. Objektivno i nepristrasno informisanje - što se moglo videti u slučaju izveštavanja o užasnom nasilju na Kosovu - od izuzetnog su značaja za mobilisanje svih snaga da se zaustavi nasilje i stabilizuje situacija. Ovakvi slučajevi, ako bi ostali nerazjašnjeni, upravo proizvode situaciju u kojoj ce profesionalno informisanje biti sprečavano samocenzurom ili uz neophodnu opreznost kako se ne bi rizikovali životi novinara. Zbog toga se u pismu insistira da se svaki pojedinačni akt nasilja nad novinarima i medijima hitno i bez minimiziranja rešava i o tome informise javnost.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs