Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

04. 03. 2004

ANEM OD NOVE VLADE ZAHTEVA REŠAVANJE MEDIJSKIH PROBLEMA

Beograd, 4.mart 2004. – Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) traži od nove Vlade Republike Srbije da se bez odlaganja posveti rešavanju brojnih problema koji opterecuju rad elektronskih medija u zemlji.

ANEM u današnjem saopštenju podseca na zakljucke skupštine Asocijacije, održane pocetkom novembra prošle godine, u kojima se kao prioritet ističe da je neophodno da Skupština Srbije otkloni nepravilnosti i evidentne povrede Zakona o radio-difuziji, učinjene prilikom izbora članova Saveta Republicke agencije za radio-difuziju. ANEM ukazuje na to da je ovo pitanje od ključnog značaja za konačan početak sprovođenja poslova na uređenju oblasti elektronskih medija u Srbiji.

Asocijacija od Vlade traži i da Narodnoj skupštini Republike Srbije predloži kandidate za predsednika i članove Upravnog odbora Agencije za telekomunikacije, budući da je izbor ovog tela nužan preduslov za raspisivanje javnog konkursa za izdavanje dozvola za emitovanje u skladu sa odredbama Zakona o radio-difuziji. ANEM od Vlade zahteva i da se zauzme za što hitnije usvajanje Zakona o slobodnom pristupu informacijama, kao i za usvajanje amandmana na Zakon o radio-difuziji, koji su podržali ANEM i NUNS, a kojim bi se promenila struktura ovlašćenih predlagača članova Saveta radio-difuzne agencije.

ANEM od nadležnog ministarstva traži hitno usvajanje Uputstva za privatizaciju elektronskih medija javnih preduzeća, kako bi se omogućila primena odredaba Zakona o radio-difuziji, kojima su ova preduzeća obavezana na privatizaciju.

Asocijacija je istakla svoje uverenje da će rezultati koje nova Vlada bude ostvarila u rešavanju navedenih problema i stvaranju povoljnog okruženja za profesionalni rad medija, neometan političkim ili ekonomskim pritiscima, biti jedno od merila na osnovu kojih će se vrednovati njen ukupan rad.

 

Slobodan Stojšić,
predsednik Upravnog odbora ANEM-a

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs