Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

11. 02. 2004

SMENAMA U PIROTU POVREĐEN ZAKON

Beograd, 11.2.2004. – Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) protestuje povodom povreda Zakona o radio-difuziji, prilikom imenovanja novog upravnog odbora članice ANEM-a, Informativnog javnog preduzeća "Sloboda" u Pirotu, i povreda Zakona o radu, prilikom smene uređivačkog tima Radio Pirota i Televizije Pirot, ciji je osnivač IJP "Sloboda".

U današnjem saopštenju ANEM podseća da je nakon vanrednih lokalnih izbora u Pirotu, održanih 17. decembra prošle godine, nova Skupština opštine razrešila Upravni odbor IJP "Sloboda" i imenovala nov, u koji su ušli predstavnici Socijalističke partije Srbije, Srpske radikalne stranke, Narodne stranke Pravda i Narodne demokratske stranke. Pri tome je povređen Zakon o radio-difuziji, budući da je za člana Upravnog odbora izabran Aleksandar Manojlović, član Predsedništva Narodne demokratske stranke, koji po zakonu, sve dok "Sloboda" ima status javnog preduzeća, ne može biti član tog tela. Nova lokalna vlast imenovala je i novog direktora, Svetlanu Matić-Metodijev, a na njen predlog, Upravni odbor je razrešio urednika Radio Pirota Emiliju Lilić, kao i urednika Televizije Pirot Dragicu Pavlov-Krstić. Rešenja kojima su razrešene Emilija Lilić i Dragica Pavlov-Krstić takođe su u suprotnosti sa odredbama važeceg Zakona o radu, budući da su doneta bez obrazloženja.

ANEM navodi da povrede zakona, koje prate smene u RTV Pirot i nezakonit izbor visokog partijskog funkcionera za člana Upravnog odbora IJP "Sloboda", ukazuju na moguć pokušaj uticaja na rad glasila u sastavu IJP "Sloboda", ograničavanje njihove nezavisnosti i nezavisnosti njihovih redakcija i novinara. Tim pre, što je i jedna od prvih odluka novog uređivackog tima u Radio Pirotu, smena Nenada Paunovica, urednika Jutarnjeg i kontakt programa, upravo zbog emitovanog komentara o smenama u IJP "Sloboda".

ANEM ukazuje na neophodnost da se očuvaju dokazani profesionalizam i nezavisnost u radu RTV Pirot. ANEM naglašava neophodnost da se, i to posebno u lokalnim javnim preduzecima, sve dok ona takav status imaju, obezbedi da programi, posebno informativni, budu zašticeni od bilo kakvog uticaja vlasti, politickih organizacija ili centara ekonomske moci.

Smenjeni urednicki tim RTV Pirot, svojim dosadašnjim radom, uspostavio je visoke profesionalne kriterijume rada Radija i Televizije, što su pokazala istraživanja o gledanosti i slušanosti programa. Smenjeni urednicki tim i novinari bili su primer uspešnog odolevanja pritiscima lokalne vlasti i politickih organizacija.

ANEM poziva nadležne organe da preispitaju zakonitost smena do kojih je došlo u IJP "Sloboda" iz Pirota i ukazuje da ce nastaviti da prati rad javnih glasila u sastavu tog preduzeca, odnos novog rukovodstva prema ostvarivanju ciljeva Asocijacije, kao i poštovanje usvojenog etickog kodeksa elektronskih medija.

Slobodan Stojšić,
predsednik Upravnog odbora ANEM-a

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs