Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

03. 02. 2004

Funkcioner SRS-a Milorad Mirčić napao novosadski "Građanski list"

Beograd, 3.2.3004. – Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) najoštrije protestuje povodom izjave visokog funkcionera Srpske radikalne stranke Milorada Mirčića da je novosadski "Građanski list" "ustaški list" i da su njegovi novinari "smradovi, izdajnici i špijuni".

U današnjem saopštenju ANEM podseca da je na jucerašnjoj konferenciji za štampu Mircic optužio "Gradanski list" da je zameniku predsednika Srpske radikalne stranke Tomislavu Nikolicu, u intervjuu koji je objavljen 2. februara, "stavio u usta da je SRS za ukidanje autonomije Vojvodine".

U intervjuu za "Gradanski list" zamenik predsednika SRS-a Tomislav Nikolic izjavio je da ce radikali saradivati sa svim strankama koje žele "gašenje" autonomije Vojvodine. "Naš program je sasvim jasan: to je jaka lokalna samouprava i iznad nje republicka vlada, bez transmisije. Zatvaranje Vojvodine u svoje okvire i tiho pravljenje države nije po volji ni gradana Vojvodine, ni gradana Srbije", rekao je Nikolic.

ANEM istice da je apsolutno neprihvatljivo vracanje u javni život jezika pretnji, uvreda i diskvalifikacija novinara i politickih neistomišljenika na verskoj ili nacionalnoj osnovi. U saopštenju se takode podseca na ne tako davnu prošlost, kada su slicne pretnje i optužbe predstavljale uvod u otpuštanja i montirane sudske procese protiv novinara, kažnjavanja po represivnom Zakonu o javnom informisanju iz 1998. godine, kao što je i ni do danas razjašnjeno ubistvo novinara Slavka Curuvije, koji je, da podsetimo, prvo bio optužen da je izdajnik.

ANEM poziva novinare, medije i njihove profesionalne asocijacije da se solidarišu sa kolegama iz "Gradanskog lista", koji su se sada našli na udaru, ali i celokupnu demokratsku javnost da digne svoj glas protiv povratka ovakvog nacina izražavanja na javnu scenu. Državni organi se pozivaju da preduzmu mere u okvirima svoje nadležnosti, kako bi se medijima omogucilo da bez straha od pretnji izveštavaju javnost o onome što javnost ima interes da zna.

Slobodan Stojšić,
predsednik Upravnog odbora ANEM-a

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs