Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

11. 11. 2003

Mihajlovićeve tužbe predstavljaju atak na medije

BEOGRAD, 11.11.2003. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) najoštrije protestuje povodom brojnih tužbi koje je protiv medija i novinara podneo ili najavio ministar unutrašnjih poslova i predsednik Liberala Srbije Dušan Mihajlovic.

U današnjem saopštenju navodi se da je Mihajlovic Okružnom sudu u Beogradu podneo tužbe protiv urednika listova "Glas javnosti" i "Kurir", Slavoljuba Kacarevica i Đoka Kesica, i protiv Aleksandra Timofejeva, urednika Televizije B92, clanice ANEM-a. U tužbama se traži da Sud tim listovima i televiziji naredi da objave Mihajloviceve odgovore na informacije koje su mediji prenosili, a koje su, po njegovom mišljenju, neistinite. Najavljene su i nove tužbe ministra policije, kako za objavljivanje odgovora na informacije, protiv Radija i internet sajta B92, tako i za naknadu nematerijalne štete.

ANEM smatra da su zahtevi sadržani u tužbama u suprotnosti sa Zakonom o javnom informisanju i zato je neprihvatljivo tražiti od medija da objavljuju odgovore na informacije koje po svojoj prirodi nisu cinjenicne tvrdnje, vec mišljenja. Ili da se, nakon emitovanja priloga u kome se, u skladu sa najvišim profesionalnim standardima, iznesu stavovi i jedne i druge strane, traži objavljivanje odgovora u kojem bi se ti, vec objavljeni stavovi jedne od strana, još jednom ponovili. ANEM je zato podržao odluku B92 da iskoristi mogucnost iz Zakona o javnom informisanju i uskrati pravo na objavljivanje odgovora, kad za to postoji zakonski osnov.

ANEM istice da Dušan Mihajlovic, po broju tužbi koje je podneo ili cije podnošenje najavljuje, preti da nadmaši i bivšeg sekretara Vladinog biroa za komunikacije Vladimira Popovica, te da i njegove tužbe predstavljaju atak na medije i novinare.
ANEM poziva pravosudne organe da dosledno primene zakon, i daju svoj doprinos odbrani prava medija da o sukobima na politickoj sceni izveštavaju, a ne da se u njima svrstavaju.

Slobodan Stojšic,
predsednik Upravnog odbora ANEM-a

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs