Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

20. 02. 2003

PONOVO PRITISCI U POŽAREVCU

Beograd, 20.2.2003 – Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) u svom današnjem saopštenju najoštrije je protestovala povodom pritisaka predsednika Skupštine opštine Požarevac Slavoljuba Matića na novinare i urednike članice ANEM-a Radija Boom 93 iz Požarevca.

Radio Boom 93 obavestio je javnost o pritiscima na svoje novinare, urednika i glavnog i odgovornog urednika. Slavoljub Matić, predsednik opštine i poslanik DSS-a u Narodnoj skupštini Srbije, tražio je od Radija Boom 93 da ne objavljuje izjave članova i funkcionera pojedinih stranaka i nevladinih organizacija kojima se, po njegovom mišljenju i mišljenju njegovih bliskih saradnika, iznose neistine u javnost. U saopštenju Radija Boom 93 navodi se da je Matić na taj način pokušao da spreči javnost da se upozna sa mišljenjem određenih stranka i nevladinih organizacija o radu opštinske administracije u Požarevcu.

ANEM je u svom saopštenju istakao da je čvrsto opredeljen za rad medija koji će biti u službi građana i koji će ih pravovremeno i nepristrasno obaveštavati o svim događajima o kojima javnost ima interesa da bude obaveštena, te da se posebno izveštavanje o radu nosilaca javnih funkcija u demokratskom društvu – na lokalnom niti na bilo kom drugom nivou – ne sme ograničiti samo na izvore koji bi se o radu nosilaca javnih funkcija izjašnjavali na samo jedan, pohvalan način, već se naprotiv, mora obuhvatiti najširi spektar stavova i mišljenja koji u društvu realno postoje.

ANEM je pozvao novinare, medije, njihove profesionalne asocijacije ali i demokratsku javnost da iskažu svoju solidarnost sa Radiom Boom 93 i sa svima koji se, poštujući najviše profesionalne standarde svoje struke, nađu pod pritiscima, a od nadležnih još jednom zahtevao da se jasno i nedvosmisleno izjasne povodom pritisaka na medije, kao i da se založe za neodložno usvajanje zakona o javnom informisanju i drugih medijskih propisa i na taj način pomognu da se u zemlji stvore povoljniji uslovi za rad medija.

Veran Matić
predsednik ANEM-a

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs