Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

19. 11. 2002

NEPRIHVATLJIV NAPAD NA NOVINARA

BEOGRAD, 19.11.2002. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) u svom današnjem saopštenju najoštrije je protestovala povodom napada Ljubiše Tumbakovića, trenera fudbalskog kluba Partizan na novinara Radio televizije Srbije Nedeljka Kovinjala.

Tumbaković je Kovinjalu, nakon konferencije za štampu održane 17. novembra, prvo pretio da će mu zabraniti dolazak na stadion Partizana, a zatim pokušao i da se fizički obračuna sa njim, u čemu su ga sprečili novinari ostalih redakcija. Tumbaković je, izmedju ostalog, Kovinjalu rekao i : "Ja ću ti, izbeglico, doći glave u mom Beogradu".

Trener Partizana se u svom jučerašnjem saopštenju izvinio sportskim novinarima, tvrdeći da se ne radi o "ataku na profesiju". "Čovek kome sam se obratio godinama, uporno i po svaku cenu, želi da bude moj najveći kritičar," navodi se u Tumbakovićevom saopštenju. On se u saopštenju posebno izvinio izbeglicama.

Tumbaković je, navodno, bio posebno pogodjen time što je Kovinjalo, koji je na RTS-u komentarisao direktan prenos utakmice između Partizana i praške Sparte, koju je beogradski klub izgubio sa 5:1, tokom prenosa izneo i podatak da je Partizan pod vođstvom Tumbakovića izgubio gotovo sve utakmice u evropskim takmičenjima kada se revanš igrao u gostima. "Svako ko je gledao prenos iz Praga zna šta sam pričao", rekao je Kovinjalo. "Izneo sam samo statističke podatke."

ANEM je u svom saopštenju istakao da je, nažalost, i to pre svega postupanjem, odnosno nepostupanjem nadležnih državnih organa, u društvu stvorena klima u kojoj svako može da napadne novinara znajući da za to neće odgovarati, te da je takva klima dovela do paradoksalne situacije da sportski novinar bude napadnut zbog pozivanja na statistiku prilikom komentarisanja fudbalske utakmice. Šta u takvoj klimi preostaje novinarima koji se bave zloupotrebama ovlašćenja, privrednim ili drugim kriminalom, koji do informacija ne dolaze na konferencijama za štampu, te nemaju tu privilegiju da se, kada do napada dođe, uz njih nađu i kolege koje će im pomoći. ANEM je stoga još jednom apelovao na nadležne da novinare napokon uzmu u zaštitu, a profesionalna udruženja i medijske kuće da iskažu svoju punu solidarnost i sa Nedeljkom Kovinjalom, ali i sa svakim novinarom koji je zbog svog profesionalnog rada izložen napadima i pritiscima.

Veran Matić
predsednik ANEM-a

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs