Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

30. 10. 2002

ANONIMNI NOVINARI POSLE ANONIMNIH ZAPOSLENIH

Beograd, 30.10.2002 – Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) u svom današnjem saopštenju najoštrije je protestovala povodom nastavljanja prakse pritisaka na medije plasiranjem anonimnih pisama iza kojih navodno stoje zaposleni u pojedinim medijskim kućama ili novinari pojedinih redakcija.

Članica ANEM-a novosadski Radio 021 u svom saopštenju obavestio je javnost o nastavku pritisaka na ovaj medij. Nakon pretnji predsednika Skupštine Vojvodine Nenada Čanka novinaru Radija 021, ekonomskih pritisaka na ovu kuću koji su usledili i koincidirajućih "rutinskih" provera finasijske policije, u ponedeljak 28. oktobra jedan broj medija primio je anonimno pismo koje je navodno poslalo osam novinara Radija 021. Autori tvrde da anonimno nastupaju zbog straha od otkaza a u pismu iznose stavove povodom spora između predsednika vojvođanske Skupštine i novinara Radija 021.

ANEM je pozdravio principijelan stav Radija 021 da, u skladu sa svojim doslednim zalaganjem za poštovanje novinarskih sloboda, podrži pravo svakog novinara da javno iznese svoj stav, makar se on i razlikovao od preovlađujućeg stava redakcije. U konkretnom slučaju, međutim, ne radi se o iznošenju drugačijeg mišljenja, već o pokušaju da se lažnim predstavljanjem obmane javnost.

ANEM je u svom saopštenju podsetio i na nedavni slučaj navodnih anonimnih zaposlenih na Radiju B92, te pozvao medije i kolege novinare da sa povećanom opreznošću tretiraju materijal koji do njih stiže kao anoniman, te da ga neizostavno podvrgnu najtemeljnijoj proveri pre objavljivanja.

ANEM je posebno zahtevao od nadležnih što hitnije usvajanje Zakona o javnom informisanju čiji nacrt izričito predviđa da novinaru ne samo što ne može prestati radni odnos već mu se ne može ni umanjiti zarada ili pogoršati položaj u redakciji zbog mišljenja koje je, van javnog glasila, izraženo kao lični stav.

Veran Matić
predsednik ANEM-a

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs