Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

15. 10. 2002

PRETNJE POLITIČARA NOVINARIMA – NEPRIHVATLJIVE

BEOGRAD, 15.10.2002 – Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) u svom današnjem saopštenju najoštrije je protestovala povodom pretnji predsednika Skupštine Vojvodine Nenada Čanka novinaru Ašliju Đuričinu sa novosadskog Radija 021, koji je članica ANEM-a.

Radio 021 saopštio je da je predsednik vojvođanske Skupštine u ponedeljak 14. oktobra telefonom pretio njihovom novinaru povodom komentara emitovanog u programu ovog medija. Novinar je pretnje prijavio policiji.

Ne razmatrajući to da li je emitovani komentar novinarski bio korektan ili ne i u skladu sa profesionalnim standardima – što je pitanje na koje, bez pretnji i pritisaka, odgovor treba pre svih da potraži sama redakcija Radija 021 – ANEM je u svom saopštenju ukazao da smatra apsolutno neprihvatljivim to da političari prete novinarima kada im se ne dopadaju informacije ili komentari koje mediji prenose.

ANEM je u saopštenju sve novinare i medije pozvao se solidarišu s kolegama koji su izloženi pretnjama i ukazao na to da jedino njihova solidarnost u ovakvim slučajevima može pomoći da političari shvate da je pretnja novinaru apsolutno neprihvatljiv način ponašanja.

ANEM je ukazao na to da političarima, ali ne samo političarima, kada je reč o informacijama za koje misle da povređuju njihova prava na raspolaganju stoje i odgovarajuća pravna sredstva, kao što su građanske tužbe za naknadu štete ili čak i privatne krivične tužbe za klevetu. Za činjenicu da ova sredstva nisu uvek odgovrajaći put kojim bi se do presude stiglo u relativno kratkom roku i uz poštovanje prava pojedinca ali i obaveze koje mediji imaju u informisanju javnosti – na šta je upravo ANEM često ukazivao – opet nisu krivi novinari nego političari koji uporno odugovlače kada je u pitanju donošenje novih medijskih zakona, a pre svega Zakona o javnom informisanju i Zakona o dostupnosti informacija, koji bi bili usklađeni sa važećim evropskim standardima u ovoj oblasti i koji bi štitili novinare od političara ali i javnost od zloupotreba medija. Time bi bio stvoren okvir koji bi pomogao da se izbegnu situacije u kojima se nastoji da se konflikti reše vaninstitucionalno, pretnjama ili nasiljem.

Veran Matić,
predsednik ANEM-a

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs