Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

12. 10. 2002

VELIMIR ILIĆ PONOVO NAPAO NOVINARE

BEOGRAD, 12.10.2002 – Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) u svom današnjem saopštenju najoštrije je protestovala povodom napada gradonačelnika Čačka i predsednika Nove Srbije Velimira Ilića na novinare i urednike TV Čačak.

Velimir Ilić uključio se u petak 11. oktobra telefonom direktno u emisiju “Naslovna strana” televizije Čačak – u kojoj je gost Jelene Katanić bila potpredsednica skupštine opštine Gordana Cerović – nazivajući novinare i urednike šusterima i babicama koje će on poslati kući "da čuvaju ovce", a sve zbog toga što je u emisiji pokrenuto pitanje da li je nedavno ubijeni Sredoje Šljukić bio član Ilićeve Nove Srbije. Emisija je odmah nakon Ilićevog direktnog uključenja u program prekinuta.

U nešto kasnije objavljenom saopštenju redakcija TV Čačak pozvala je direktora Čačanskog glasa, preduzeća u čijem sastavu TV Čačak posluje, predstavnika Skupštine opštine, kao osnivača i predsednika svog Upravnog odbora, da se povodom navedenog incidenta izjasne. “Smatramo da smo i do sada objektivno obavljali svoj posao, ali, nažalost, nismo zaštićeni od ovakvih istupa članova pojedinih stranaka”, navodi se u saopštenju.

Velimir Ilić je, s druge strane, za "Večernje novosti" izjavio da Televizija Čačak nije objavila da je on u više navrata demantovao da je Sredoje Šljukić bio član Nove Srbije, i dodao da bi ova televizija prevashodno trebalo da se bavi lokalnim temama.

ANEM je u svom saopštenju istakao da ovo nažalost nije prvi slučaj Ilićevih napada na novinare, a da je ono što posebno zabrinjava to što najviši državni organi ne izražavaju nedvosmislenu osudu ovakvog njegovog ponašanja.

ANEM je posebno ukazao na neprihvatljivost teze da TV Čačak, budući da se kao javni medij finansira iz opštinskog budžeta, treba da se uzdržava od tema koje bi mogle biti neprijatne lokalnim funkcionerima.

ANEM je u saopštenju istakao da je usvajanjem Zakona o radio-difuziji postavljen pravni okvir za transformaciju državne radio i televizije u javni servis i mehanizmi koji bi trebalo da budući javni servis zaštite od pritisaka izvršne vlasti, ali da Zakon, nažalost, nije ponudio odgovarajuća rešenja za položaj lokalnih javnih medija. Tek na insistiranje ANEM-a, u Zakon je uneta odredba kojom je predviđena obavezna privatizacija lokalnih javnih medija. ANEM i sada podseća na svoj više puta ponovljeni zahtev da se privatizaciji ovih medija pristupi što pre, čime bi oni mogli biti zaštićeni od pritisaka lokalnih moćnika.

ANEM je u saopštenju pozvao medije, novinarska i medijska udruženja i demokratsku javnost na solidarnost sa napadnutim novinarima i urednicima TV Čačak.

Veran Matić,
predsednik ANEM-a

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs