Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

09. 10. 2002

DOS UKLANJA EMISIONU OPREMU NEZAVISNE TELEVIZIJE U KURŠUMLIJI

BEOGRAD, 9.10.2002 - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) u svom današnjem saopštenju najoštrije je protestovala povodom odluke odborničkog kluba DOS-a u SO Kuršumlija, donete u ponedeljak 7. oktobra 2002, da sa repetitora na Samokovu ukloni emisionu opremu nezavisne Televizije Kuršumlija.

Ta odluka je usledila pošto je predsednik SO Dragan Rajević uputio zahtev RTS-u u kome se navodi da je neophodno što hitnije preduzeti mere i sa repetitora na Samokovu ukloniti emisionu opremu TVK, s obzirom na to da ta televizija nema dozvolu za emitovanje programa.

Direktor TVK Slavko Savić tvrdi da je predsednik opštine zloupotrebio opštinski pečat i da je to pismo poslato privatno, budući da dokument nigde u opštini nije zaveden.

Preko lokalne televizije "Prizma" u ponedeljak se oglasio i predsednik opštine Dragan Rajević i tom prilikom pojasnio razloge zbog kojih će TV Kuršumliji biti zabranjeno da koristi repetitor RTS-a. Po njegovim rečima, nakon skidanja opreme TVK sa repetitora biće raspisan tender, a vlasnik TVK neka izgradi svoj repetitor i neka radi kako hoće, kad nijednim potezom neće da prikaže šta se to u opštini radi.

Međutim, direktor TVK Slavko Savić podseća na to da gospodin Rajević zaboravlja da su početkom septembra ove godine inspektori RTS-a nakon kontrole uređaja na repetitoru na Samokovu utvrdili da TVK ne radi preko RTS-ovih uređaja već da koristi sopstveni predajnik na 31 kanalu.

ANEM je u saopštenju ukazao na to da su događaji u Kuršumliji ozbiljan udarac nezavisnom novinarstvu, te je posebno apelovao na nezavisne medije i demokratsku javnost da iskažu svoju solidarnost i podrže TV Kuršumliju u borbi sa političkim pritiscima i učine sve da takva odluka bude poništena.

Veran Matić
predsednik ANEM-a

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs