Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

27. 09. 2002

PONOVO NAPADI NA B92 I NEZAVISNE MEDIJE

BEOGRAD, 26.9.2002 – Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) u svom današnjem saopštenju najoštrije je protestovala povodom najnovijeg talasa napada na nezavisne medije i novinare, i posebno na stanicu koja je član asocijacije Radio B92.

B92 dobio je poziv za ročište 14. oktobra 2002. godine u Opštinskom sudu u Smederevskoj Palanci po tužbi za naknadu štete tamošnjeg predsednika opštine, lokalnog funkcionera Demokratske stranke Radoslava Ljubisavljevića. Ljubisavljević u tužbi tvrdi da mu je Televizija B92 nanela duševne bolove, povredila ugled i čast objavljivanjem izjave njegovog kolege, lokalnog funkcionera Demokratske alternative Dejana Crnomarkovića, koga je Ljubisavljavić takođe tužio. Za nanete duševne bolove Ljubisavljević traži dva miliona dinara.

Posebno je zanimljiva činjenica da je sporna emisija "OGLEDALO B92 – Palanka, moj grad" emitovana još 28. aprila ove godine, da je tužba podneta nakon puna četiri meseca, a da za sve to vreme ni do današnjeg dana Ljubisavljević objavljenu informaciju nije ni demantovao niti tražio objavljivanje bilo kakve ispravke. On ni u tužbi ne osporava činjeničnu tačnost onoga što je B92 objavio - da je on 1994. godine bio osuđen na dve godine zatvora uslovno, kao i da su protiv njega podnete krivične prijave zbog zloupotreba, falsifikovanja i prekoračenja ovlašćenja - te se može izvući zaključak da Ljubisavljevića zapravo boli istina.

Kada se ovoj tužbi dodaju i neistine ili poluistine koje već u serijama, pozivajući se na podgorički list "Publika", prenosi u svojim informativnim emisijama beogradska Televizija Pink, može se zaključiti da se zahuktava nova kampanja protiv Radija i Televizije B92, te da je ova medijska kuća ponovo, kao u vreme režima Slobodana Miloševića, na udaru i pod pritiskom aktuelne vlasti i onih koji su toj vlasti bliski.

Radiju i Televiziji B92 ostaje da se, čuvajući svoj ugled nezavisnog i profesionalnog medija, brane tako što će, kao što su i do sada radili, istinito informisati javnost, ne skrivajući od nje ono što joj je u interesu da zna.

ANEM je u svom saopštenju apelovao posebno na sudove da ne dozvole da ponovo budu zloupotrebljeni kao instrument gušenja slobode izražavanja, te ukazao da se, nažalost, takvi slučajevi već dešavaju. Tako je u Kragujevcu sudija Opštinskog suda Zorica Đurić 25. septembra 2002. godine osudila novinarku nedeljnika "Nezavisna svetlost" Gordanu Božić na novčanu kaznu zbog klevete, postupajući po privatnoj krivičnoj tužbi gradonačelnika Kragujevca Vlatka Rajkovića. Gordana Božić se u tekstu o učestalim krivičnim prijavama protiv direktora omladinskih zadruga, zbog navodnih malverzacija u poslovanju, posebno osvrnula na rad omladinskih zadruga koje osnivanju političke partije, a to lokalnim moćnicima očigledno nije odgovaralo.

ANEM je u saopštenju pozvao nezavisne novinare, medije, njihove profesionalne asocijacije i celokupnu demokratsku javnost da iskažu solidarnost sa svima koji se, zbog odbrane temeljnih principa novinarske profesije i svog nezavisnog statusa, nađu na udaru ili pod pritiskom aktuelne vlasti i onih koji su toj vlasti bliski.


Veran Matić
predsednik ANEM-a

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs