Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

26. 09. 2002

ANEM PODRŽAVA PROTEST UNEM-a

BEOGRAD, 26.9.2002 - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) u svom današnjem saopštenju izrazila je punu podršku protestu Udruženja nezavisnih elektronskih medija Crne Gore, povodom odluke crnogorskog parlamenta da usvojeni medijski zakoni počnu da se primenjuju tek od maja sledeće godine.

ANEM je podsetio na to da je crnogorski parlament posle više bezuspešnih pokušaja konačno usvojio nove medijske zakone, ali da je, nažalost, uz njih usvojen i amandman po kom će ovi zakoni stupiti na snagu tek od maja 2003. godine. Zbog ovakve odluke parlamenta većina radio stanica članica UNEM-a je u ponedeljak u znak protesta prekinula emitovanje programa od 12:30 do 13:30. Tom protestu pridruzile su se i stanice ANEM-a u Srbiji kratkim prekidom programa.

UNEM je ranije saopštio da će od parlamenta zatražiti da sazove vanrednu sednicu na kojoj bi se odlučilo da primena medijskih zakona počne odmah nakon izbora zakazanih za 20. oktobar, a ANEM se u svom saopštenju pridružio ovakvom zahtevu, ističući da su mediji u Crnoj Gori dovoljno dugo čekali reforme medijskog zakonodavstva, te da je svako dalje odlaganje primene novih zakona neprihvatljivo.

ANEM podseća na to da je u Radio Kotoru već izvršena smena glavnog i odgovornog urednika Slavka Mandića, zbog čega je ova stanica izbačena iz članstva Asocijacije. Budući da se najavljuje i smena glavne i odgovorne urednice Radio Cetinja, ANEM upozorava sve koji se na ovaj način obračunavaju sa profesionalnim novinarstvom da će biti tretirani kao neprijatelji slobode govora i demokratije.

Veran Matić
predsednik ANEM-a

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs