Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

13. 05. 2005

LOKALNI MEDIJI NA UDARU POLITIKE I POLICIJE

Beograd, 13.5.2005. – Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) traži od nadležnih državnih organa razjašnjenje kontradiktornih informacija u vezi sa hapšenjem novinara i vd direktora Informativnog centra Tutin Albina Gegića i snimatelja Tufika Sadovića.

Gegić i Sadović uhapšeni su 6. maja, kada im je određen tridesetodnevni pritvor zbog navodne sumnje da su izvršili krivično delo oštećenja ili uništenja javnog uređaja . Po informacijama dobijenim iz Informativnog centra Tutin, Gegiću i Sadoviću je – rešenjem istražnog sudije Opštinskog suda u Tutinu – određen pritvor, da bi 12. maja bili i pušteni, nakon što je Okružni sud u Novom Pazaru, po njihovoj žalbi, ukinuo rešenje o određivanju pritvora.

Kako su mediji pisali, u pozadini hapšenja novinara i snimatelja mogao bi biti sukob između Sandžačke demokratske partije, koja je na vlasti u Novom Pazaru, i Liste za Sandžak, koja je na vlasti u Tutinu, te lokalnih opštinskih televizija iz ta dva grada, koje su pre poslednjih lokalnih izbora imale zajednički program.

U današnjem saopštenju, ANEM ponavlja principijelno protivljenje političkim pritiscima na lokalne javne medije i njihovoj zloupotrebi u dnevnopolitičke svrhe. ANEM posebno insistira da se utvrdi odgovornost za neosnovano pritvaranje Albina Gegića i Tufika Sadovića.

Slobodan Stojšić,
Predsednik Upravnog odbora ANEM-a

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs