Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

23. 03. 2005

POZIV NA ANTISEMITIZAM I BOJKOT B92

Beograd , 23.3.2005. – Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) najoštrije protestuje povodom pojave rasističkih, antisemitskih grafita i plakata u Beogradu i napada na Radio-televiziju B92.

Na plakatima kojima je oblepljen centar grada nalazi se znak B92 u Davidovoj zvezdi, a ispod piše: "Bojkot zbog antisrpskog delovanja, pogubnog uticaja na srpsku omladinu, podrške nezavisnosti Kosova, podrške širenju narkomanije, homoseksualizma i drugih bolesti sa Zapada i podrške multirasnom novom svetskom poretku". Uz poruku "Srbija Srbima", potpisnik tih plakata je Nacionalni stroj. Slične parole ispisane su i ispred bioskopa Reks u Jevrejskoj ulici. Grafiti su ispisani i ispred ulaza u prostorije nevladinih organizacija – Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji i Fonda za humanitarno pravo.

ANEM ukazuje da su plakati i grafiti, nažalost, samo nastavak široke rasističke i antisemitske kampanje koja buja u Srbiji. Pozivanje na progon Jevreja, netolerancija i teror prema svemu što je drugačije, za sada, nažalost, nisu naišli na energičan odgovor države i spremnost da se civilizacijski standardi i Ustavom proklamovane demokratske vrednosti iskreno brane. Liberalne medije, a posebno one najprofesionalnije, što B92 svakako jeste, koji – kad to već država ne radi – prednjače i u promociji tolerancije, i u bolnom suočavanju sa mračnim razdobljem naše nedavne istorije, antidemokrate, po pravilu, prepoznaju kao najveću smetnju za svoje delovanje.

ANEM poziva nadležne da poštuju i primenjuju propise koji važe u ovoj zemlji i suprotstave se sunovratu Srbije u mrak nasilja i netolerancije. ANEM poziva celokupnu demokratsku javnost da se nedvosmisleno i bez rezervi solidariše i sa jevrejskom zajednicom u Srbiji, ali i sa medijima i svima koji su na udaru poziva na linč i diskriminaciju.

Slobodan Stojšić,
Predsednik Upravnog odbora ANEM-a

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs