Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

21. 03. 2005

NEZAVISNI MEDIJI OPET NA UDARU SPS-a

Beograd, 21.03.2005. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) protestuje povodom nastavljanja neprihvatljive prakse zloupotrebe sudskih postupaka u cilju vršenja pritiska na medije.

U današnjem saopštenju ANEM ukazuje da je pred Opštinskim sudom u Vranju, lokalni Opštinski odbor SPS-a podneo optužni predlog za krivično delo širenja lažnih vesti, kao i privatnu krivičnu tužbu za krivično delo klevete protiv glavnog i odgovornog urednika lokalnog OK radija Gorana Vladkovića. SPS u optužnom predlogu i privatnoj krivičnoj tužbi stavlja i imovinsko-pravni zahtev za navodnu štetu u visini od enormnih dvadesetičetiri miliona dinara. Povod je vest, emitovana 19. septembra 2004. godine, o 2.500 ilegalno odštampanih glasačkih listića za lokalne izbore u Vranju. OK radio je informaciju koju je dobio od nezavisnog izvora proverio u CESID-u, gde je potvrđeno da i ta organizacija raspolaže istim saznanjem. Nakon toga je tu informaciju emitovao uporedo sa demantijem predsednika Opštinske izborne komisije, u svemu u skladu sa najvišim profesionalnim standardima.

ANEM ukazuje da je Zakonom o javnom informisanju zabranjena zloupotreba prava koja, makar i na posredan način, za cilj ima ograničavanje slobode javnog informisanja. Verujući da su se stvari u Srbiji ipak izmenile nakon 5. oktobra 2000. godine i da sudovi više neće dozvoliti svoju instrumentalizaciju u cilju represije nad medijima, ANEM poziva profesionalne medijske i novinarske asocijacije, kao i celokupnu demokratsku javnost da se solidarišu sa kolegama iz OK radija.

Slobodan Stojšić,
Predsednik Upravnog odbora ANEM-a

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs