Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

26. 10. 2004

NEDAVNI IZBORI MOGU BITI POGUBNI PO LOKALNE MEDIJE

Beograd, 26. oktobar 2004 - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) izražava ozbiljnu zabrinutost zbog promena u upravljačkoj strukturi lokalnih javnih medija u Srbiji, kao posledicu nedavno održanih lokalnih izbora. Prema oceni ANEM-a, to može dovesti do promena uređivačke politike i pada dostignutog nivoa profesionalnih standarda.

ANEM, koji ima 32 elektronska medija u svom punom članstvu i preko 70 u pridruženom članstvu, od čega su 11 članica i 30 pridruženih članica javna preduzeća, i okuplja najjače regionalne i lokalne stanice u republici, podstaknut višegodišnjim iskustvom i radom sa medijima koji su izloženi uplivu politike u svoje strukture, upozorava da promena upravljačke strukture, uzrokovana isključivo političkim razlozima, destruktivno utiče na rad medija. Stoga, Asocijacija ističe da lokalni javni mediji ne smeju biti instrumentalizovani i zloupotrebljeni. Upozorava se i na neophodnost nezavisnog informisanja i činjenicu da mediji moraju biti van politike.

ANEM ističe da je posebno važno – imajući u vidu obaveznu privatizaciju ovih medija, koja, u skladu sa Zakonom o radio-difuziji, mora biti okončana do kraja jula 2006. godine – obezbediti da se u stabilnim uslovima i bez razgrađivanja postignutog, lokalni javni mediji adekvatno pripreme za privatizaciju. U suprotnom će biti ugroženi interesi zaposlenih u ovim medijskim kućama, bivših i sadašnjih, ovlašćenih u skladu sa propisima da u postupku privatizacije stiču akcije bez naknade. Takođe će, pored medijskih sloboda, biti ugroženi i ekonomski interesi, pre svega države, kao vlasnika lokalnih javnih medija koji treba da se privatizuju.

ANEM će pratiti ponašanje novoizabranih lokalnih vlasti u pogledu poštovanja medijskih sloboda i slobode izražavanja uopšte i, u skladu s tim, zauzimati određene stavove. ANEM će pratiti i rad samih medija, te razmatrati svaki pojedinačni slučaj promene upravljačke strukture u javnim preduzećima u sastavu Asocijacije i reagovati u slučaju povrede vrednosti za koje se zalaže, a koje su utvrđene Statutom i Kodeksom ANEM-a.

Ovim ANEM poziva nadležne državne organe, domaće organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava i prava medija, ali i međunarodne institucije, da pažljivo prate poštovanje medijskih sloboda i slobode izražavanja u Srbiji, i da blagovremeno i odlučno reaguju u slučaju njihovog ugrožavanja. Svaki pokušaj instrumentalizacije i zloupotrebe medija može se jedino shvatiti kao dramatičan signal ugroženosti reformskih i demokratskih procesa u društvu.

Slobodan Stojšic,
Predsednik Upravnog odbora ANEM-a

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs