Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

05. 09. 2004

ANEM, NUNS I MEDIJA CENTAR O AMANDMANIMA NA ZAKON O RADIO-DIFUZIJI

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Medija centar, u zajedničkom saopštenju, iznose ozbiljne zamerke na način na koji Vlada Srbije, svojim Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o radio-difuziji, i Skupština Srbije, usvajanjem takvog predloga, pokušavaju da reše problem nastao povredama Zakona u postupku izbora članova Saveta za radio-difuziju.Usvojenim izmenama Zakona omogućava se izbor novog Saveta za radio-difuziju, dok svim članovima ovog tela izabranim 2003. godine, izborom novog saziva prestaje mandat. Istovremeno, prilikom predstojećih izbora članova Saveta, neće važiti odredba Zakona u skladu sa kojom isto lice ne može biti dva puta uzastopno birano, tako da će svi članovi Saveta izabrani 2003. godine moći ponovo da budu predlagani i birani za članstvo u ovom telu. Spisak ovlašćenih predlagača članova Saveta izmenjen je utoliko što umesto Narodne skupštine Republike Srbije, Vlade Republike Srbije i Izvršnog veća AP Vojvodine, sada kandidate za ta tri mesta u Savetu predlaže nadležni odbor Skupštine Srbije, konkretno Odbor za kulturu i informisanje. Iz Zakona je brisana i odredba kojom je zahtevana kvalifikovana većina poslanika za donošenje odluke o razrešenju člana Saveta, te će Skupština moći, na predlog Saveta ili najmanje 20 poslanika, da razreši člana Saveta i prostom većinom.

ANEM, NUNS i Medija centar ukazuju da je postojao način da se problem spornih članova Saveta i blokade rada ovog tela reši bez izmena Zakona, u skladu sa postojećim propisima i na način koji ne bi narušavao nezavisnost ovog tela. Ove organizacije su u tom smislu i dostavljale svoje predloge nadležnima, ali su ti predlozi, nažalost, odbačeni. Usvojenim izmenama i dopunama Zakona o radio-difuziji kreiran je opasan presedan, kojim izabranim članovima Saveta, uključujući i one čiji je izbor izvršen u svemu u skladu sa Zakonom, mandat prestaje na način koji u trenutku njihovog izbora nije bio predviđen kao moguć – izmenom Zakona.

Nakon što je objavljivanjem Vladinog Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o radio-difuziji postalo jasno za kakav su se način rešavanja problema sa Savetom vlasti opredelile, ANEM, NUNS i Medija centar ponudili su i alternativni predlog amandmana, koji je težio uspostavljanju balansa između različitih kategorija ovlašćenih predlagača narušenog još izmenama Nacrta zakona koji je pripremila radna grupa Medija centra i NUNS-a, pred samo usvajanje u parlamentu u njegovom prethodnom sazivu, jula 2002. godine. Ovaj predlog u Skupštini, nažalost, nije razmatran.

ANEM, NUNS i Medija centar sa žaljenjem konstatuju da je potrošeno dragoceno vreme i energija, a da i dalje nije ništa izvesnije da će Srbija dobiti istinski nezavisan i kredibilan Savet za radio-difuziju.

Međutim, i pored ozbiljnih zamerki, ove organizacije su spremne da se, i ovog puta, uključe u proces konstituisanja Radio-difuznog saveta, smatrajući da, kao zastupnici interesa velikog broja elektronskih medija, moraju učestvovati u pokušajima sređivanja medijske situacije u zemlji i pomenute interese aktivno zastupati. ANEM, NUNS i Medija centar naglašavaju da je od suštinske važnosti da se prilikom izbora Saveta vodi računa o kredibilitetu svakog pojedinačnog člana, jer je to jedini način da ovo telo konačno dobije priliku da započne obavljanje ozbiljnog posla koji mu predstoji na odgovoran način.

Slobodan Stojšić,
predsednik Upravnog odbora ANEM-a

Nebojša Bugarinović,
predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije

Nebojša Spaić,
izvršni direktor Medija centra Beograd

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs