Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

08. 10. 2004

USTUPANJEM TELEVIZIJE CRKVI PREKRŠEN ZAKON

Beograd, 8.10.2004 - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija najoštrije protestuje povodom odluke Skupštine opštine Trstenik da Televiziju Trstenik, koja posluje u sastavu lokalnog javnog preduzeća RTV Trstenik, izdvoji iz tog preduzeća i ustupi, bez naknade, Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

ANEM podseća da je Zakonom o radio-difuziji predviđena obavezna privatizacija stanica čiji su osnivači jedinice lokalne samouprave, u roku od četiri godine od stupanja Zakona na snagu, odnosno do kraja jula 2006. godine. U međuvremenu, i Ministarstvo kulture donelo je Pravilnik o načinu privatizacije, koji bi trebalo da omogući privatizaciju lokalnih javnih medija u Zakonom predviđenom roku.

ANEM ukazuje da su spornom odlukom Skupštine opštine Trstenik o ustupanju Televizije bez naknade, oštećeni ne samo potencijalni kupci u postupku privatizacije i država, već i zaposleni, ovlašćeni – u skladu sa Zakonom i Pravilnikom – da kroz privatizaciju steknu deo akcija svog preduzeća bez naknade. Ne ulazeći u ocenu opravdanosti prakse da crkve ili uopšte verske zajednice budu vlasnici elektronskih medija, ANEM ukazuje da se odlukom Skupštine opštine Trstenik kreira jedan opasan presedan, po kojem bi lokalne vlasti mogle bez naknade da prenose javna preduzeća, ne samo javne medije, u svojinu i drugim subjektima, ne isključujući tu i komercijalne, što bi izvesno otvorilo prostor zloupotrebama.

ANEM zato poziva nadležne, a pre svega Vladu Republike Srbije, da u skladu sa svojim ovlašćenjima reaguje i spreči izigravanje propisa kojima se reguliše postupak privatizacije lokalnih javnih medija.

Slobodan Stojšic,
Predsednik Upravnog odbora ANEM-a

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs