Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

20. 05. 2004

NEPRIHVATLJIVI POLITIČKI PRITISCI NA TV SMEDEREVO

Beograd, 20.5.2004 - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) oštro protestuje povodom pokušaja opštinskih vlasti u Smederevu da prekinu štrajk u ovoj medijskoj kući nasilnim upadom u zgradu lokalne televizije, izvedenim uz asistenciju policije.

Štrajk zaposlenih u TV Smederevo traje već 56 dana, a izazvan je odlukom lokalne vlasti, koju čine Demokratska stranka Srbije i Socijalistička partija Srbije, da bez prethodnog razmatranja izveštaja o radu razreše v.d. direktora Jovicu Šešlaka, a za novog v.d. direktora imenuju diplomiranog agronoma bez radnog iskustva u medijima - Dragana Kosovca.

Štrajkaci ni u sredu 29. maja nisu dozvolili novom v.d. direktoru da uđe u deo televizije odakle se emituje program, a njima su zauzvrat isključeni struja, telefoni i dva predajnika. Pregovori u kojima je posredovao zamenik ministra za kulturu Miroljub Radosavljević okončani su neuspehom u noći između srede i četvrtka, budući da nije postignuta saglasnost o minimumu uslova koje su zaposleni postavili da bi prekinuli štrajk. Na insistiranje zamenika ministra Radosavljevića, u sredu uveče su ipak uključena oba predajnika. Predsednik i dva člana opštinske vlade otpočeli su štrajk glađu, poručujući da je pozadina štrajka zapravo politički problem nastao između bivše i sadašnje vlasti, a Dragan Kosovac, v.d. direktora televizije, podneo je ostavku na tu funkciju.

ANEM smatra neprihvatljivim imenovanja i razrešenja u lokalnim javnim medijima koja se obavljaju po kriterijumima političke podobnosti i bez vrednovanja rezultata svake medijske kuće konkretno. ANEM se dalje oštro protivi pokušaju da se štrajk u lokalnoj televiziji slomi nasilno, uz pomoć policije, provaljivanjem, isključivanjem struje, telefona i predajnika. U saopštenju se ukazuje da zabrinjava to što stranke koje čine manjinsku republičku vladu ili je podržavaju u republičkom parlamentu na lokalnom nivou ne pokazuju spremnost da se odreknu pritisaka i političke kontrole nad medijima. ANEM je pozvao Ministarstvo kulture da bez odlaganja donese neophodno uputstvo za privatizaciju lokalnih javnih medija, kako bi se moglo pristupiti njihovoj vlasničkoj transformaciji i na taj način ograničiti mogućnost neprimerenog uticaja lokalnih vlasti na rad opštinskih medija.

Slobodan Stojšić
predsednik Upravnog odbora ANEM-a

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs