Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

04. 08. 2005

PROTIV NOVIH IZMENA ZAKONA O RADIO-DIFUZIJI

ANEM, NUNS i „Nezavisnost“ žestoko su protestovali povodom predloženih izmena na jučerašnjoj zajedničkoj konferenciji za novinare. Smatramo neprihvatljivim ponovne izmene Zakona o radio-difuziji koji nikada nije primenjen. Podsećamo da su ovo druge po redu izmene Zakona od njegovog usvajanja pre tri godine, koje su delimično izazvane i propustima napravljenim prilikom njegovog prvog menjanja.

Podsećamo takođe da je ANEM 25. jula uputio Vladi, Skupštini, međunarodnim i domaćim organizacijama i medijima detaljnu analizu predloženih izmena i njihovih mogućih posledica, kao i zahtev da budu povučene iz procedure. Posledica usvojenih izmena biće odlaganje reformi u radio-difuznom sektoru i potencijalno stvaranje mehanizma za opstrukciju rešavanja nagomilanih problema u medijskoj sferi, a kako naše iskustvo pokazuje, to odgovara isključivo vlastima – bar do novih izbora. Ukoliko se Zakon zaista pokaže neprimenljivim, za šta je, podsećamo, potrebno prvo ga primeniti, naš jedini zajednički cilj i interes jeste da kroz svoje konstruktivne predloge, kroz javnu raspravu, doprinesemo da buduće izmene Zakona budu u funkciji što uspešnijeg razvoja radio-difuzije u budućem periodu. Ukoliko je Savet Republičke radiodifuzne agencije, kao što navodi, inicijator ovih izmena, a ne Vlada Republike Srbije, pozivamo njegove članove da javno iznesu ove stavove i objasne medijskoj javnosti Srbije razloge za predložene izmene.

Slobodan Stojšić predsednik Upravnog odbora ANEM-a, Nebojša Bugarinović predsednik NUNS-a, Dragan Milanović potpredsednik Granskog sindikata medija „Nezavisnost“

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs