Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

22. 07. 2005

VLADA PONOVO MENJA ZAKON O RADIO-DIFUZIJI

Ovo je drugi put da ova Vlada Republike Srbije menja Zakon o radio-difuziji od njegovog usvajanja pre tri godine. Time se ponovo odlaže njegova primena i rešavanje nagomilanih problema u radio-difuziji. Prvi put je problem bio u tri člana, prilikom čijeg izbora nije poštovana procedura i zakonom propisani uslovi. Izmenama Zakona o radio-difuziji tada je razrešen čitav Savet Republičke radio-difuzne agencije, uključujući i članove čiji izbor ni na koji način nije bio sporan. Ovog puta problem je, kako stoji u obrazloženju Vladinog predloga, u nemogućnosti da se žrebom odredi trajanje mandata pojedinačnih članova Saveta. Umesto da se pokuša sa tumačenjem rezultata žreba ili, u krajnjoj liniji, ponište izbori i žreb izvede na način koji neće ostavljati prostor za sumnju, Vlada predlaže da se Zakon izmeni na način koji podrazumeva da se već izabranim članovima post festum, paušalno, određuju dužine mandata. To se radi na osnovu neprihvatljivog rangiranja ovlašćenih predlagača sa čijih su kandidatskih lista članovi Saveta izabrani.

ANEM podseća da bi suština Zakona o radio-difuziji trebalo da bude depolitizacija medijske sfere kroz izmeštanje regulatornih nadležnosti u radio-difuziji na jedno samostalno, nezavisno i ekspertsko telo. Međutim, predloženim izmenama Vlada pokušava da spreči takvu depolitizaciju kroz nametanje najdužeg, šestogodišnjeg mandata članovima Saveta koji su u to telo kandidovani kao stranački kandidati, konkretno DS-a, DSS-a i SDP-a. Vlada tvrdi da oni, navodno, kao stranački kandidati, «kvalitetnije» predstavljaju javni interes. Pri tom se zaboravlja da već prema samom Zakonu članovi Saveta u tom telu i ne bi trebalo da predstavljaju svoje predlagače, već da dužnost obavljaju samostalno, po sopstvenom znanju i savesti, i u skladu sa Zakonom. Dalje, Vlada neprihvatljivo narušava princip rotacije članova Saveta, uveden da bi se sprečilo da u budućnosti jedan skupštinski saziv može promeniti čitav sastav Saveta. Vladinim predlogom se kreira upravo suprotan model, budući da se predlažu četvorogodišnji, petogodišnji i šestogodišnji mandati, što opet znači da se čitav sastav može zameniti u rasponu od tri godine, tj. u okviru jednog, četvorogodišnjeg skupštinskog mandata. Takođe, Zakonom se rokovi za privatizaciju lokalnih opštinskih medija produžavaju do kraja 2008. godine, te se ti mediji ostavljaju na milost i nemilost lokalnim moćnicima praktično sve do narednih lokalnih izbora. Ukidajući u potpunosti i pravo veta člana Saveta koji je izabran na predlog ovlašćenog predlagača iz AP Vojvodine na odluke Saveta koja se odnose na teritoriju te pokrajine, Vlada – osim toga što kreira potencijalni politički problem – pokazuje i nerazumevanje za realno različite probleme i potrebe koje Vojvodina kao multietnička sredina ima. Istovremeno, predviđaju se novi rokovi za transformaciju RTS-a u javni servis, bez ikakvih garancija da neće biti probijeni, kao što su probijeni i ranije postavljeni rokovi. Istovremeno, RTS-u se daje mogućnost da ubira pretplatu i pre transformacije.

ANEM razume probleme sa kojima se suočava RTS, ali takvi problemi ne mogu biti opravdanje za kašnjenje sa transformacijom u javni servis. ANEM podržava uvođenje pretplate kao načina da se obezbedi stabilno finansiranje javnog servisa, kao i da se javni servis zaštiti od neposrednog upliva politike koji je neminovan u situaciji u kojoj se finansiranje vrši neposredno iz budžeta. U situaciju u kojoj je, međutim, RTS i dalje tek jedno od mnogih javnih preduzeća čijeg generalnog direktora i Upravni odbor imenuje i razrešava direktno Vlada Republike Srbije, pretplata ne može vršiti svoju funkciju, ona je tek namet, a nikako garancija nezavisnosti od neposrednog upliva politike.

ANEM poziva Vladu Republike Srbije da bez odlaganja povuče Zakona o izmenama i dopunama Zakona o radio-difuziji iz skupštinske procedure. U slučaju da predložene izmene budu usvojene, dalja agonija medijskog sektora u Srbiji biće gotovo neminovna.

Slobodan Stojšić, predsednik Upravnog odbora ANEM-a

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs