Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

18. 07. 2005

ANEM TRAŽI HITNU ISTRAGU O TOME KO STOJI IZA KAMPANJE PROTIV B92

Poslednja u nizu pretnji jeste lažna dojava o postavljanju bombe u zgradi B92, u četvrtak 14 jula. B92 je telefonom upozorena da je zbog ”antisrpske kampanje” u zgradi tog medija postavljena bomba. Zgrada je evakuisana, a zaposleni su se vratili na posao tek nakon što su specijalističke ekipe policije izvršile pregled i ustanovile da je reč o lažnoj dojavi. B92 je saopštio da je to bila druga telefonska pretnja bombom u samo tri dana, te da je usledila nakon brojnih pretnji koje u redakciju stižu najčešće elektronskom poštom. Istog dana, na sednici Skupštine Srbije, poslanica Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta predložila je amandman na Zakon o javnom informisanju, kojim bi se uvela obavezna registracija javnih glasila, te omogućilo vlastima da spreče upis glasila koja, kako je rekla, “prenose notorne laži patološkog lažova Nataše Kandić”, direktorke Fonda za humanitarno pravo. Radeta je kao primer navela B92, nazivajući tu medijsku kuću „antisrpskom i plaćeničkom“. Napadi radikala na B92 intenzivirani su nakon što je Nataša Kandić, gostujući u programu B92, izjavila da postoje podaci, koji se još proveravaju, a koji lidera SRS-a Tomislava Nikolića dovode u vezu sa stradanjem civila u hrvatskom selu Antin, 1991. godine.

ANEM ukazuje da pretnje donošenjem represivnih propisa kojima bi se ograničila sloboda izražavanja, ali i golim nasiljem nad novinarima, medijima i njihovim sagovornicima, predstavljaju još jedan pokušaj zaustavljanja demokratskih procesa u društvu, i posebno gušenja javne debate o pitanjima odgovornosti za zločine počinjene u ratovima u prethodnoj deceniji.

ANEM traži od nadležnih da otkriju ko stoji iza pretnji i dojava o postavljanju bombi i na taj način pomognu stvaranju uslova u kojima će novinari moći bez straha da rade ono što im i jeste posao – da izveštavaju o događajima i pojavama o kojima javnost ima interes da zna. ANEM i od poslanika u Skupštini Srbije traži da se suprotstave zloupotrebi skupštinske govornice za napade na medije i izmenama propisa koji za cilj imaju gušenje slobode izražavanja u Srbiji.

Slobodan Stojšić, predsednik Upravnog odbora ANEM-a

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs