Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

16. 06. 2005

ANEM PROTIV BANALNOG I BESRAMNOG NOVINARSTVA

ANEM u saopštenju ističe da pravo pitanje koje se u vezi sa ovim incidentom postavlja nije da li je neko naseo i poverovao da Radovan Karadžić, begunac od pravde, zaista želi da mu da intervju, već da li novinari, u jurnjavi za senzacijama, smeju da zaborave ne samo novinarsku etiku već i zakonske obaveze. ANEM podržava odluku RTV B92 i ekipe emisije Insajder da ponudu za snimanje intervjua sa Radovanom Karadžićem unapred prijavi policiji, čime je dat primer drugim medijskim kućama i drugim novinarima. Zadatak novinara jeste da javnost informišu o svemu o čemu javnost ima interesa da zna, a ne da služe kao megafon ljudima koji već čitavu deceniju ne govore ono što imaju da kažu – i to na sudu – gde se sudi za najteža krivična dela.

ANEM podržava Ministarstvo unutrašnjih poslova za reagovanje koje je u punoj meri odgovaralo potencijalnoj mogućnosti da dojava koju je primila ekipa Insajdera dovede do najtraženijeg haškog begunca. Ozbiljnosti trenutka u kojem novinari koji se bave istraživačkim novinarstvom žive i rade danas u Srbiji zahteva visoku profesionalnost i odgovornost svih. Poigravanja sa tragičnim događajima iz naše bliske prošlosti koja mogu da izazovu dalekosežne posledice kako za novinare tako i za ukupnu društvenu situaciju, imaju za cilj samo jedno: relativizaciju zločina i njihove odgovornosti. Time se omalovažavaju patnje i stradanja hiljada ljudi a novinarstvo banalizuje i pretvara u besramnu profesiju.

Slobodan Stojšić, Predsednik Upravnog odbora ANEM-a

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs