Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

08. 06. 2005

IZVINJENJE ZBOG EMITOVANJA PRVE EPIZODE SERIJALA ANEMA JE NAJGRUBLJI VID PRITISKA NA MEDIJE

Neodgovoran postupak Saše Milenića predstavlja najgrublji vid pritiska na medije. Kvalifikovanje jedne ozbiljne televizijske emisije, koja se bavi preispitivanjem uloge crkve kao značajnog društvenog subjekta u jednom periodu naše istorije, kao ”grubog vređanja verskih osećanja pripadnika Srpske pravoslavne crkve”, predstavlja najobičniju zamenu teza i providan pokušaj sticanja jeftinih političkih poena navodnom brigom za verska osećanja građana.

Principijelan je stav Asocijacije da bilo čiji društveni angažman, uključujući i Srpsku pravoslavnu crkvu i bilo koju drugu versku zajednicu, u društvu koje pretenduje da bude demokratsko, ne može i ne sme biti tabu tema. Obrađivanje društveno angažovanih tema, prema propisima koji regulišu javne medije, što Radio televizija Kragujevac u ovom trenutku jeste, upravo i jeste zadatak ovih medija. Navodi iz saopštenja zamenika gradonačelnika Kragujevca, koji se tiču preispitivanja ”profesionalne odgovornosti rukovodstva” u RTK kao javnom preduzeću, potvrđuju našu ozbiljnu zabrinutost da dalje odlaganje privatizacije lokalnih javnih stanica, čiji su osnivači skupštine opština i gradova, vodi neprihvatljivim uticajima na njihov rad, narušavanju njihove nezavisnosti i zloupotrebama u političke svrhe.

ANEM ponavlja svoj zahtev nadležnim državnim organima da bez odlaganja donesu primenljive propise za obaveznu privatizaciju radio i televizijskih stanica lokalnih i regionalnih zajednica kako bi se zaustavila svaka dalja instrumentalizacija i destrukcija ovih medija.

Slobodan Stojšić, Predsednik Upravnog odbora ANEM-a

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs