Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

06. 06. 2005

POLITIZACIJA POSTUPKA PROTIV BIVŠEG DIREKTORA RADIO-TELEVIZIJE KRAGUJEVAC

ANEM jeste u teškom vremenu okupljao oko sebe nezavisne i profesionalne medije u Srbiji. ANEM jeste svojim članicama pomagao da stupe u kontakt s donatorima koji su mogli i želeli da pomognu. Sama donatorska pomoć ni jednog trenutka nije išla preko ANEM-a, ali dobro znamo da su donatori kontrolisali kako se njihova pomoć troši, kao i da bi prva adresa na koju bi stigla pritužba – da je pomoć trošena nenamenski – bila adresa ANEM-a.

ANEM želi da u ovoj prilici obavesti javnost da nikada nije dobio ni jednu jedinu primedbu, ni od jednog donatora sa kojima je dovodio svoje članice u kontakt, a koja bi se ticala bilo kakvog nenamenskog trošenja donatorske pomoći, niti u Radio-televiziji Kragujevac, niti u nekoj drugoj svojoj članici. Sama Radio-televizija Kragujevac, upravo u periodu u kojem je na njenom čelu – kao zamenik direktora i direktor – bio Predrag Petaković, izrasla je u uglednu i gledanu stanicu, isticanu kao pozitivan primer profesionalnog i kvalitetnog elektronskog medija, sa dobrim izgledima da uspešno prođe kroz postupak privatizacije i da nastavi da se dalje razvija. Skupština ANEM-a je dva puta ukazala poverenje gospodinu Petakoviću, izglasavši ga dva puta za člana i jednom za potpredsednika Upravnog odbora Asocijacije.

ANEM posebno ističe ozbiljnu zabrinutost zbog moguće politizacije ovog slučaja. Više puta javno smo upozoravali da odlaganje privatizacije lokalnih javnih stanica čiji su osnivači skupštine opština i gradova, kao što je to slučaj i sa Radio-televizijom Kragujevac, vodi daljim, isključivo političkim razlozima motivisanim smenama kompletnih upravljačkih struktura nakon svakih lokalnih izbora, vodi daljoj instrumentalizaciji i zloupotrebama medija u političke svrhe. Predrag Petaković smenjen je iz političkih razloga nakon poslednjih lokalnih izbora i smene vlasti u Kragujevcu. Sada se protiv njega vodi i istraga zbog navodnog prisvajanja novca od donacija, i to u periodu dok je bio zamenik direktora. Pri tome, tadašnji direktor Radio-televizije Kragujevac, dakle i Petakovićev direktor u spornom periodu, samo je svedok. Činjenica da je njegova politička opcija ponovo na vlasti u Kragujevcu, a Petakovićeva u opoziciji, čini nas ozbiljno zabrinutim zbog moguće političke pozadine ovog slučaja. Ne prejudicirajući ishod pokrenutog postupka, ANEM ukazuje da će pokrenuta istraga protiv Petakovića biti i svojevrstan test nezavisnosti pravosuđa u Srbiji. Želimo da verujemo da je pravosuđe u Srbiji takvom testu doraslo.

Slobodan Stojšić, Predsednik Upravnog odbora ANEM-a

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs