Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

24. 01. 2017

KOALICIJA: NEZAKONIT KONKURS NOVOG KNEŽEVCA

Beograd, Novi Sad, Kragujevac, 24. Januar 2017 - Koalicija novinarskih i medijskih udruženja koju čine UNS, NUNS, NDNV, ANEM i PU „Lokal pres'' neće predložiti svoje kandidate za članove konkursne komisije u opštini Novi Kneževac poštujući stav da ne učestvuju u radu komisija u opštinama i gradovima čiji javni pozivi nisu u skladu sa Zakonom o informisanju i medijima.

Opština Novi Kneževac raspisala je 11. januara Konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja za 2017. godinu koji sadrži čitav niz nepravilnosti.

Ograničivši pravo učešća samo na medije koji imaju sedište na teritoriji ove opštine, Novi Kneževac je prekršio Zakon o javnom informisanju i medijima, kao i Pravilnik o o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja koje je doneo ministar kulture i informisanja.

Pored toga, prekršene su odredbe Zakona i Pravilnika koje se tiču određivanja najmanjeg i najvećeg iznosa za koji se može aplicirati, izgleda obrazaca za prijavu i načina raspisivanja konkursa. Naime, Opština Novi Kneževac koristila je stare obrasce, a konkurs je objavila samo na opštinskom sajtu, ali ne i, kako zakon nalaže, u štampanom mediju dostupnom na teritoriji opštine.

Kako ni  nakon reagovanja Koalicije novinarskih i medijskih udruženja Opština  Novi Kneževac nije uskladila konkurs sa Zakonom, Koalicija je odlučila da ne učestvuje u radu komisija za izbor projekata koji će se sufinansirati iz budžeta ovih opština.

Novi Kneževac je, da podsetimo, i prošle godine raspisao konkurs koji je sadržao niz nepravilnosti, ignorisao apele Koalicije novinarskih i medijskih udruženja da postupi po zakonu i čitav process dodele sredstava sproveo potpuno netransparentno.

logo koalicija
logo
logo
Nezavino udruženje novinara Srbije, Udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija ANEM, Poslovno udruženje asocijacije lokalnih i nezavisnih medija „Lokal pres''

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs