Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

09. 09. 2016

KOALICIJA: OPŠTINA BABUŠNICA DA PONIŠTI NEZAKONITO REŠENJE O IMENOVANJU KOMISIJE ZA OCENJIVANJE MEDIJSKIH PROJEKATA

Beograd, Novi Sad, Kragujevac, 9. septembar 2016. - Koalicija novinarskih i medijskih udruženja, koju čine UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres, traži od lokalnih vlasti u Babušnici da poništi Rešenje o imenovanju komisije za ocenjivanje medijskih projekata i Komisiju imenuje u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima i Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja. 

Protivno Zakonu, koji predviđa da u komisiji za ocenjivanje predloga projekata većina članova bude imenovana na predlog novinarskih i medijskih udruženja ukoliko takav predlog postoji, opština Babušnica nije uvažila nijedan od tri predloga koje joj je poslala Koalicija. Kako je Koaliciji potvrđeno u ovoj Opštini, lokalna samouprava imenovala je komisiju od članova koje nisu predložila novinarska i medijska udruženja.

Na reagovanje da je Rešenje protivzakonito, u Babušnici su istakli da predlog Koalicije novinarskih i medijskih udruženja „nije validan jer nema pečat Koalicije", kao i da „nije dostavljen sporazum između članova Koalicije koji potvrđuje zajedničko predlaganje kandidata". U ovoj Opštini su dodali i da nisu želeli da provere da li je predlog zaista poslala Koalicija, jer "među predloženim kandidatima nema nijednog novinara iz Pirotskog okruga". 

O kršenju Zakona u Babušnici Koalicija novinarskih i medijskih udruženja informisaće Ministarstvo kulture i informisanja. 

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja podseća da od početka primene novih medijskih zakona prati zakonitost sprovođenja konkursa za projektno sufinansiranje medijskih sadržaja kako na lokalnom, tako i na pokrajinskom i republičkom nivou. 

slika
slika
slika
Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Poslovno udruženje Lokal pres

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs