Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

13. 05. 2016

Koalicija: Gradonačelnik Užica da odustane od nezakonitog Rešenja o raspodeli sredstava

 

 

 

 

 

Beograd/Novi Sad/Kragujevac, 13. maja 2016.Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres) protestuje zbog odluke gradonačelnika Užica Tihomira Petkovića da preinači predlog stručne komisije za ocenjivanje projekata iz oblasti javnog informisanja na konkursu Grada Užica i zahteva od njega da poništi doneto Rešenje o raspodeli sredstava. Iako su i članovi komisije za dodelu sredstava koju su činili predstavnici novinarskih i medijskih udruženja i medijski stručnjaci, jednoglasno predložili iznose za raspodelu, gradonačelnik Užica bez obrazloženja i obaveštenja preinačio je predlog komisije za pet podnetih predloga projekata.

Gradonačelnik je višestruko umanjio iznose za tri odobrena medijska projekta, pa su tako manje novca od predloženog dobili Televizija Forum iz Prijepolja, Agencija Beta i Dnevni list "Danas", dok je za TV Lav iz Užica i Agenciju za marketing i tržišne informacije "Vodič" iz Užica, uvećan iznos dodeljenog novca.

Medijska koalicija podseća da je Zakonom o javnom informisanju i medijima precizirano da je za ocenjivanje medijskih projekata na konkursu isključivo nadležna stručna komisija sastavljena od predstavnika novinarskih i medijskih udruženja i nezavisnih medijskih stručnjaka, koju rešenjem imenuje rukovodilac organa koji je raspisao konkurs. Prema Pravilniku o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, odluku o raspodeli sredstava sa obrazloženjem donosi rukovodilac organa koji je raspisao konkurs „na osnovu predloga komisije".

Pravilnikom je definisano i pravo rukovodioca organa da ukoliko „uoči da je komisija dala predlog suprotno odredbama zakona ovog pravilnika i konkursa, ili da sadrži drugu očiglednu grešku, zatraži pisanim putem od komisije da ispravi nepravilnosti ili greške u određenom roku".

Gradonačelnik Užica, iako nije imao zakonskog osnova za takav potez, preinačio je odluku stručne komisije.

Koalicija upozorava da je na ovaj način zloupotrebljen je javni konkurs i obesmišljen rad komisije.

 

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja:

Udruženje novinara Srbije (UNS)
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)
Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM)
PU "Lokal pres" (LP)

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs