Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

12. 04. 2016

Koalicija: Kula raspisala konkurs samo za manjinske medijske sadržaje

 

 

 

 

 

Beograd/Novi Sad/Kragujevac, 12. aprila 2016. - Koalicija novinarskih i medijskih udruženja upozorava da je opština Kula raspisala novi konkurs za javno informisanje koji je namenjen isključivo za sadržaje na jezicima nacionalnih manjina, što je protivzakonit i diskriminišući postupak, sa očiglednim ciljem da se izigra Zakon o javnom informisanju i medijima, čije odredbe o konkursnom sufinansiranju javnog interesa u sferi javnog informisanja promovišu, pored stručnosti i transparentnosti, i nediskriminaciju.

Koalicija smatra da se iza navodne brige za informisanje na jezicima nacionalnih manjina najverovatnije krije samo interes lokalne samouprave da suzi broj potencijalnih aplikanata, odnosno da veći deo novca usmeri ka jednom mediju, a o tome svedoči i činjenica da se ukonkursu, što je takođe protivzakonito, ne navodi najniži i najviši iznos koji će se dodeliti po jednom odobrenom projektu.Koalicija novinarskih i medijskih udruženja upozorava da je opština Kula raspisala novi konkurs za javno informisanje koji je namenjen isključivo za sadržaje na jezicima nacionalnih manjina, što je protivzakonit i diskriminišući postupak, sa očiglednim ciljem da se izigra Zakon o javnom informisanju i medijima, čije odredbe o konkursnom sufinansiranju javnog interesa u sferi javnog informisanja promovišu, pored stručnosti i transparentnosti, i nediskriminaciju.

Iako je Koalicija u više navrata pokušala da dođe do informacije da li opština Kula namerava da raspiše još jedan konkurs za informisanje na većinskom jeziku, tu informaciju nismo do sada dobili, a indikativno je da je prethodni konkurs, koji je bio namenjen celokupnom javnom informisanju i potom poništen bez obrazloženja, imao istu vrednost kao ovaj - 3.600.000 dinara, odnosno da drugog konkursa u Kuli najverovatnije neće ni biti.

Na prethodni konkurs Koalicija se žalila zbog drugih vrsta nezakonitosi, između ostalog i zbog toga što je predsednik opštine Kula Dragan Trifunović imenovao u komisiju zaposlenog u Opštinskoj upravi, što je suprotno zakonu, koji predviđa da se članovi komisije biraju iz reda „nezavisnih stručnjaka za medije i medijskih radnika". Takođe, bilo je nejasno na osnovu kojih kriterijuma su tada odabrana i preostala dva člana komisije, a da pritom nije izabran niko od onih koje su predložila reprezentativna medijska i novinarska udruženja.

O kršenju zakona u Kuli, Koalicija novinarskih i medijskih udruženja informisaće Ministarstvo kulture i informisanja, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, kao i druge nadležne organe i institucije.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja, koju čine Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i Lokal Pres, od početka primene nove medijske legislative prati zakonitost sprovođenja konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja u skladu sa javnim interesom u lokalnim sredinama, kao i na pokrajinskom i republičkom nivou.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja

Udruženje novinara Srbije (UNS)
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)
Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM)
Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija Lokal pres

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs