Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

30. 03. 2016

ANEM: PROTEST PROTIV NOVOG PRITISKA NA RADIO BOOM93

Beograd, 30. mart 2016. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) protestuje povodom diskriminacije Miloša Ljubisavljevića, novinara Radija Boom93 iz Požarevca, članice ANEM-a, koji je sprečen da prisustvuje konferenciji za štampu Gradskog odbora Srpske napredne stranke (SNS) u tom gradu. Ljubisavljević je izbačen iz prostorija stranke, uz obrazloženje da redakcija Boom93 nije pozvana.

Marko Savić, portparol Gradskog odbora SNS-a, obrazložio je nepozivanje Radija Boom93 na konferenciju za štampu „problemom" koji je započeo Uroš Urošević, urednik informativnog programa ove medijske kuće. Savić nije, međutim, bliže objasnio na koji i kakav problem misli. Radio Boom93 nedavno je izveštavao o sukobima između suprotstavljenih krila SNS-a u Požarevcu.

ANEM podseća da je Zakonom o javnom informisanju i medijima zabranjena diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, kao i da se slobodan protok informacija putem medija i uređivačka autonomija ne smeju ugrožavati ni na jedan način, a naročito ne vršenjem pritiska, što sprečavanje izveštavanja o događajima o kojima javnost ima opravdan interes da zna, svakako jeste.

Sprečavanje novinara da prisustvuju stranačkim konferencijama za štampu, u suprotnosti je i sa Statutom Srpske napredne stranke, koji insistira na javnosti rada i delovanja ove partije. SNS ima najviše odbornika u požarevačkoj skupštini i najviše direktora javnih preduzeća. Na njihovoj listi nalaze se Bane Spasović, predsednik Skupštine grada i kandidat za gradonačelnika, i Veroljub Arsić, doskorašnji potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije.

ANEM poziva na solidarnost sa kolegama iz Radija Boom93, a nadležne organe da obezbede Ustavom zajemčeno pravo na slobodu izražavanja i poštovanje Zakona o javnom informisanju i medijima. ANEM ukazuje da je ovo posebno značajno u vreme izborne kampanje, budući da su upravo mediji ti koji bi grаđаnimа trebalo da činе dоstupnim infоrmаciје nеоphоdnе zа dоnоšеnjе informisanih izbornih оdluka.

 

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM)

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs